Seppo Miettinen ottaa mielellään vastaan Länsi-Saimaan kunnat

Taipalsaaren kokoomusryhmä esittää kuntaliitosneuvottelujen aloittamista heti vuoden 2008 alusta.

URPO LAANINEN

LAPPEENRANNAN kaupunginjohtaja Seppo Miettinen ottaa ilahtuneena vastaan Taipalsaaren kokoomusryhmän esityksen kuntaliitosneuvottelujen aloittamiseksi välittömästi vuoden 2008 alusta.

– Kuulostaa oikein hyvältä. Lappeenrannan kaupungin ovi on näille neuvotteluille avoinna. Tietysti keskustelu pitää käydä kunnissa, ja mikäli niiltä tulee kuntaliitosesitys, kaupunki on valmis heti käynnistämään neuvottelut, Miettinen toteaa.

Taipalsaaren kokoomuksen nelijäseninen valtuustoryhmä haluaa yhdistymisneuvotteluihin mukaan myös Luumäen, Lemin, Savitaipaleen ja Ylämaan kunnat.

Kokoomus jätti aloitteensa pitkään kestäneen budjettikokouksen jälkeen keskiviikkoiltana. Perusteluna oli maakunnallisen terveyspiirin kaatuminen. Kuntaliitos olisi paras ratkaisu pikkukuntien terveys- ja sosiaalipalvelujen järjestämiseksi.

Lisäksi Lappeenrannasta saataisiin kuntaliitoksella Kaakkois-Suomen johtava talousalue.

Taipalsaaren kunnanvaltuuston muut ryhmät haluavat puolestaan perustaa Länsi-Saimaan seutukunnalle yhteistoiminta-alueen, joka huolehtisi kuntien perusterveydenhuollosta ja sosiaalipalveluista. Valtuustoaloitteen allekirjoittivat kaikki muut paitsi kokoomuslaiset.

Taipalsaari on kutsunut Luumäen, Lemin, Savitaipaleen, Ylämaan ja Suomenniemen kunnanhallitukset 10. tammikuuta keskustelemaan pienten kuntien omasta yhteistoiminta-alueesta, kun maakunnallinen terveyspiiri raukesi syksyllä.

Lemin kunnanjohtaja Simo Luukkanen on pitänyt pienten kuntien terveyspiiriä alun perin kuolleena syntyneenä, eikä hän näe siinä järjen häivää.

– En ymmärrä, miksi siitä pitää aina uudestaan keskustella. Onkohan siellä Taipalsaarella nyt kuullun ymmärtämisessä jotakin vikaa?

– Kyllä pienten kuntien piiri olisi hirveän hajanainen. Siitä jää pois oleellinen juttu, yhteys erikoissairaanhoitoon, joka oli keskeinen maakunnallisessa sosiaali- ja terveyspiirihankkeessa.

Kuntaliitosesityksiin Luukkanen ei ota kantaa tässä vaiheessa. Kaksi lemiläistä demarivaltuutettua esitti syksyllä kuntaliitoksen selvittämistä.

Taipalsaaren kunnanjohtaja Jari Willman kertoo, että kiireellisin asia on selvittää terveys- ja sosiaalitoimen yhteistoiminta-alueen perustaminen. Samalla pitää keskustella isäntäkuntamallista ja palvelujen ostamisesta Lappeenrannalta.

Luumäellä, Lemillä, Ylämaalla, Taipalsaarella ja Savitaipaleella on runsaat 18 000 asukasta, joten ne eivät täytä puitelain 20 000 asukkaan väestöpohjavaatimusta. Suomenniemi on jo päättänyt suuntautua Mikkeliin.

– Kokoomuksen kuntaliitosaloite käsitellään sitten normaalisti omassa aikataulussaan. Se ei ole niin kiireellinen asia, Willman toteaa.

UUTISET SIVU 5

Kirjoittaja:
Urpo Laaninen