Taipalsaaren valtuusto joutuu miettimään myös kuntaliitosta

23 valtuutettua haluaa neuvotella Länsi-Saimaan kuntien yhteisestä sosiaali- ja terveystoimen yhteistoiminta-alueesta, kun maakunnan terveyspiiri raukesi. Kokoomusryhmä ei pidä sitä realistisena.

URPO LAANINEN

TAIPALSAARI. Kuntaliitoskeskustelu ryöpsähti käyntiin Taipalsaarella. Kokoomusryhmä nosti kissan pöydälle ja esitti yhdistymisneuvottelujen aloittamista Lappeenrannan kanssa välittömästi vuoden 2008 alusta.

Kokoomus haluaa mukaan neuvotteluihin myös Luumäen, Lemin, Savitaipaleen ja Ylämaan kunnat. Lappeenrantaan voitaisiin saada liitoksilla Kaakkois-Suomen johtava talousalue.

Kokoomuksen neljä valtuutettua jäävät vielä yksin. Kaikki muut valtuustoryhmät jättivät valtuustoaloitteen, jossa he esittävät muille Länsi-Saimaan kunnille sosiaali- ja terveystoimen yhteistoiminta-alueen selvitystä.

Kokoomusryhmän puheenjohtaja Leo Peuha sanoo, että pienten kuntien oma terveyspiiri voisi olla mahdollinen siirtymävaiheessa, mutta pysyvänä ratkaisuna sitä ei voi hyväksyä.

– Kuntaliitos on paras ratkaisu, kun maakunnallinen sosiaali- ja terveyspiiri raukesi.

Kokoomuksella ei ole vielä tavoitetta, milloin kuntaliitos voisi toteutua.

– Pitäähän tämä keskustelu avata, Peuha sanoo.

Muiden ryhmien aloitteessa on tavoitteena, että pienten kuntien terveyspiiriselvitys valmistuu kesäkuun loppuun mennessä. Työ pitäisi aloittaa välittömästi. Taipalsaari on kutsunut muut kunnat neuvottelemaan asiasta 10. tammikuuta.

Taipalsaaren kunnanhallituksen puheenjohtaja Tuure Westinen (kesk.) sanoo kannattavansa kaikkia selvityksiä.

– Toivon, että myös Lappeenrannalla on myötämieltä ja yhteistyöhalukkuutta siitä huolimatta, että yhteistyö on vähän kangerrellut.

Westisen mukaan selvitettävänä on kolme asiaa: pienten kuntien oma terveyspiiri, maakunnallisen terveyspiirin ottaminen uudelleen esille tai isäntäkuntamalli, jossa Lappeenranta myisi palveluja pikkukunnille.

Lappeenrannan kaupunginjohtaja Seppo Miettinen tyrmää maakunnallisen terveyspiirin, koska mitään uusia näkökohtia ei ole esitetty. Isäntäkuntamallista kaupunki on valmis keskustelemaan.

– Kuntien itsensä pitää arvioida asia. Mikäli he esittävät neuvotteluja isäntäkuntamallista, ne varmaan käydään asianmukaisesti ja katsotaan, voidaanko hanke toteuttaa.

Kirjoittaja:
Urpo Laaninen