Vanhat suojeluohjelmat tekevät tilaa vapaaehtoiselle suojelulle

Kaakkois-Suomessa valtakunnalliset suojeluohjelmat on 91-prosenttisesti toteutettu. Seuraava urakka on metsäluonnon monimuotoisuuden turvaaminen Metso-ohjelman uusilla keinoilla.

LEENA SALLINEN

Valtakunnallisten luonnonsuojeluohjelmien toteutus on Kaakkois-Suomessa loppusuoralla. Suojelupäätös on tehty jo 91 prosentille ohjelmien alueista.

– Tärkeimmät kohteet on toteutettu. Jäljellä on pääasiassa ongelmatapauksia ja yhtiöiden maita, kertoo diplomi-insinööri Paula Mattila Kaakkois-Suomen ympäristökeskuksesta.

Peränpitäjiä toteutustilastossa ovat vanhojen metsien ja rantojen suojeluohjelmat. Niistäkin on jäljellä pääasiassa UPM:n maata, jonka suojelupäätökset on vasiten jätetty odotuslistalle.

– Yksityisten maanomistajien maat on hoidettu ensin, eikä UPM:n kohteita uhkaa mikään.

Mattilan mukaan tavoitteena on saada suojelupäätös kaikista ohjelmien yksityismaista ensi vuoden loppuun mennessä. Korvausten maksu voi osin siirtyä vuoden 2009 puolelle.

Vuoden 2009 loppuun mennessä valtakunnalliset suojeluohjelmat on määrä saada 100-prosenttisesti toteutetuiksi, sekä Kaakkois-Suomessa että koko maassa.

Siihen päättyy näillä näkymin Suomen luonnonsuojelun ohjelmointi, jossa ympäristöviranomaiset etsivät, inventoivat ja rajasivat luonnonsuojelualueita eri luontotyyppien mukaan ja lähestyivät vasta sen jälkeen maanomistajaa.

Uutta suojelukäytäntöä pukkaa Etelä-Suomen metsien monimuotoisuusohjelma eli Metso, jota on toteutettu vuodet 2003-2007. Metson jatko vuosille 2008-2016 julkistetaan tammikuussa.

– Suojelussa siirrytään markkinaperusteiseen ja vapaaehtoiseen toimintaan. Ei puhuta enää alueista, vaan toimitaan toisin päin: kerrotaan, mikä kiinnostaa ja katsotaan, ovatko maanomistajat valmiita tekemään tarjouksia, luonnonsuojelujohtaja Ilkka Heikkinen ympäristöministeriöstä luonnehtii Metson linjaa.

– Onhan tämä merkittävä muutos aikaisempaan, toteaa myös Paula Mattila.

Kaakkois-Suomessa metsänomistajat ovat Mattilan mukaan ottaneet Metson hyvin vastaan. Metsiä on vapaaehtoisesti tarjottu suojeluun ainakin Etelä-Karjalasta jopa yli odotusten.

Metson jatko-ohjelma laajentaa metsiensuojelun keinovalikoimaa. Ympäristöjärjestöt eivät kuitenkaan usko, että Metso pystyy turvaamaan Suomen metsäluonnon monimuotoisuuden, mikä on sen tarkoitus.

UUTISET SIVU 5

Kirjoittaja:
Leena Sallinen