Ylämaan tasapainobudjetti lupaa turvata lähipalvelut

Kunta hankkiutuu eroon 642 000 alijäämästä kolmessa vuodessa. Tarvittaessa rahaa otetaan kesämökin myynnistä.

LEENA SALLINEN

YLÄMAA. Ylämaan asukkaille on ensi vuonnakin luvassa hyvät lähipalvelut. Niistä ei kunnanjohtaja Esko Hämäläisen mukaan tingitä, vaikka kunnan talous on tiukka.

Sen mukainen Ylämaan ensi vuoden talousarvio oli kunnanhallituksen käsittelyssä tiistaina.

Hämäläisen mukaan tiukkuutta kunnan talouteen tuo viime vuosina kertynyt alijäämä. Sitä on tuonut erityisesti sosiaali- ja terveystoimen kustannusten nousu yli tulorahoituksen. Koulutoimen valtionosuuksien leikkaaminen on kasvattanut alijäämää kiinteistöpuolella.

Umpeenkurottavaa alijäämää on kertynyt kaikkiaan 642 000 euroa, ja kunta aikoo päästä siitä eroon kolmessa vuodessa.

Ensi vuonna tähän tarkoitukseen käytetään 200 000 euroa. Se on puserrettu talousarvioon ylijäämäksi.

Rahat palveluiden turvaamiseen ja talouden tasapainottamiseen kunta kaivaa neljällä keinolla.

Ensimmäinen on tuloveron korotus prosenttiyksiköllä 19,5 prosenttiin, toinen investointien supistaminen minimiin, kolmas kunnan lainojen osittainen lykkääminen ja neljäs lautakuntien budjettiesitysten karsiminen.

Taustalla ovat vielä tänä vuonna loppuunsaatetut henkilöstösäästöt. Niitä kertyi kun kunta lakkautti yhden viran ja muutti useita muita virkoja osa-aikaisiksi.

Lainaa kunnalla on ensi vuoden lopulla 676 000 euroa, mistä kertyy asukasta kohti 468 euroa. Lukemat ovat tämän vuoden tasolla, vuodesta 2006 ne ovat puolittuneet.

Ylämaa varautuu myös myymään omaisuuttaan. Tavanomaisten puukauppojen lisäksi kunnalla on vielä manttaaleja metsäkauppoihin. Lisäksi sillä on valtiolta perintölahjoituksena saatu asuintalo Ylijärvellä ja kesämökki Lahjanjärvellä. Hämäläisen mukaan myyntiin pannaan kesämökki, josta saadut rahat käytetään kunnan sosiaalimenojen kattamiseen.

Minimiin karsitut investoinnit sisältävät talousarvion mukaan vain kaavateiden rakentamista ja vesihuoltolaitoksen pieniä kuluja.

Talousarviossa ja varsinkin neljän vuoden taloussuunnitelmassa Ylämaa varautuu tiivistämään yhteistyötä naapurikuntien kanssa.

Kunta on mukana myös maakunnan elinkeinotoiminnan ja matkailun kehittämisessä.

Kirjoittaja:
Leena Sallinen