Ammattikorkeakoulu haluaa Saimaa-nimen

Saimaan ammattikorkeakoulu olisi rehtori Anneli Pirttilän mielestä luonteva ja yksinkertainen nimi. Ulkopaikkakuntien opiskelijat eivät hahmota Etelä-Karjalan sijaintia.

URPO LAANINEN

ETELÄ-KARJALAN ammattikorkeakoulu haluaa muuttaa nimensä Saimaan ammattikorkeakouluksi. Perustelujen mukaan se kuvaa paremmin ammattikorkeakoulun sijaintia ja toimintaympäristöä.

Yhteishaut ovat toistuvasti osoittaneet, että kotimaakunnan ulkopuoliset hakijat eivät osaa yhdistää Etelä-Karjalan ammattikorkeakoulun sijaintia Lappeenrannan ja Imatran alueelle. Etelä-Karjala mielletään jonkin verran pohjoisemmaksi ja lähemmäksi Pohjois-Karjalaa.

– Uudella nimellä halutaan hyödyntää Saimaan järvialueen positiivista mielikuvaa ja viestittää, että Lappeenranta ja Imatra ovat viihtyisiä opiskelukaupunkeja. Ammattikorkeakoulun uusista opiskelijoista 40 prosenttia tulee oman maakunnan ulkopuolelta, rehtori Anneli Pirttilä perustelee nimimuutosta.

Ammattikorkeakoulu haluaa muuttaa nimensä samalla, kun ylläpitomuoto vaihtuu osakeyhtiöksi. Nykyisen omistajan ja ylläpitäjän, Etelä-Karjalan koulutuskuntayhtymän hallitus käsittelee ylläpitäjä- ja nimimuutosta ensi tiistaina. Koulutuskuntayhtymän valtuusto päättää asiasta lopullisesti 14. helmikuuta.

– En uskalla edes ennustaa, miten Saimaa-esitykselle käy, Pirttilä sanoo.

Pirttilän mukaan nimiehdotus ei ole syntynyt hetkessä, vaan asiasta on puhuttu monta vuotta. Ammattikorkeakoulun henkilöstö on ollut pitkään sitä mieltä, että nykyinen nimi on pitkä ja kömpelö sekä suomeksi että englanniksi.

Henkilöstö esitti aiemmin nimeksi Karelia-ammattikorkeakoulua, mutta omistajat eivät pitäneet siitä, koska se ei kuvaa toimialuetta.

– Saimaa olisi yksinkertainen ja helppo nimi myös ulkomaalaisen lausua, eikä sitä ole kukaan muu vielä ottanut käyttöön.

– Kirjoitin pari vuotta sitten Etelä-Saimaaseen yläkertakolumnin Saimaasta brändinä ja laitoin allekirjoitukseksi, että ehkä tulevan Saimaan ammattikorkeakoulun rehtori.

Ammattikorkeakoulun uusi nimi jatkaisi Pirttilän mukaan luontevasti aiemmin aloitettua nimikehitystä.

Imatralla otettiin vuonna 2005 käyttöön nimitys Saimaan matkailuakatemia, jolla tarkoitetaan matkailun koulutusta ja tutkimusta. Lisäksi Imatran kuvataiteen koulutusta ja näyttelytoimintaa tehdään tunnetuksi Saimaan kulttuuriakatemian nimellä.

Rehtori Pirttilän mukaan Saimaan matkailuakatemia on saanut hyvän vastaanoton, ja Saimaa on tavallaan nimenä jo testattu.

Kirjoittaja:
Urpo Laaninen