Lauritsalan asukastupa muutti uusiin tiloihin Hallituskadulle

Etelä-Karjalan työ- ja asukastupa tarjoaa samanlaisen kohtauspaikan kuin Sammontorilla. Kaikki ovat tervetulleita. Yhdistys hakee asukastiloja myös Voisalmesta. Kaukaalle niitä ei vielä saada.

URPO LAANINEN

LAPPEENRANTA. Lauritsalalaiset ovat saaneet uudet asukastilat kaupunginosan keskustasta Hallituskadulta, lopettaneen antiikkiliikkeen paikalta. Asukastoiminta alkoi runsas vuosi sitten Lauritsala-talossa ja siirtyi nyt Hallituskadulle. Sitä pyörittää Etelä-Karjalan työ- ja asukastupa ry.

Asukastoiminnan ohjaaja Anne-Liisa Lindgren van Oude kertoo, että Hallituskadun toimitilan ovet avattiin pari viikkoa sitten. Katutasossa on toiminnalle tilaa runsaat 80 neliömetriä.

– En tiedä, miksi ihmiset eivät halunneet kivuta Lauritsala-talon toiseen kerrokseen. Siksi piti päästä katutasolle, että ihmiset voivat poiketa tänne helposti. Toivottavasti he löytävät nyt uusiin vakituisiin tiloihin.

Lauritsalan asukastiloissa työskentelevät palkkatuella ohjaajat Pirkko Laapio ja Helena Perälä. Lisäksi haussa on harjoittelija.

Toiminta on samanlaista kuin Sammontorilla, jossa yhdistys on pyörittänyt sitä vuosikausia.

– Tänne pääsee kahville, lukemaan lehdet ja jutustelemaan. Nettipisteessä voi lukea sähköpostia, maksaa laskuja ja hoitaa työnhakuun kuuluvia asioita, Lindgren van Oude sanoo.

Hallituskadun asukastila on avoinna neljä tuntia, aamu yhdeksästä yhteen. Työ- ja asukastupayhdistys neuvottelee parhaillaan ruokailun järjestämisestä Lappeenrannan seudun työnhakijoiden kanssa.

Pirkko Laapio sanoo, että väkeä on käynyt kivasti ja sellaisiakin, jotka eivät tulleet Lauritsala-talolle.

Hän toivoo ihmisiltä ideoita, millaista toimintaa he haluavat. Viime viikolla asukastuvassa pidettiin luento itujen kasvattamisesta ja keskusteltiin lähiöpoliisin kanssa.

– Asukastupa on todella tarkoitettu kaikille ihmisille. Ainoa kriteeri on, että tänne tullaan selvin päin, Laapio sanoo.

Lauritsalan musiikin kannatusyhdistyksen soittokunnan sihteeri Pauli Raatikainen piipahti tuvassa ja esitti torvisoittoa vaikka kerran vuodessa. Hän lupasi tulla itse esiintymään.

Työ- ja asukastuvan asukastoiminnasta vastaava Anne-Liisa Lindgren den Oude kertoo, että heidän uusi Kuokka-projektinsa alkoi tammikuussa. Sitä rahoittavat kaupunki ja TE-keskus. Sammontorin ja Lauritsalan asukastilojen lisäksi projektiin kuuluu Joukolan työpajatoiminta Simolantiellä.

Yhdistyksen tavoitteena on avata Voisalmeen kolmas asukastila. Sen paikka on vielä auki. Toiveissa ovat katutason tilat keskellä kaupunginosaa, jotta ne koetaan omaksi tuvaksi.

Lauritsalan alueraati on tukenut Etelä-Karjalan työ- ja asukastupayhdistyksen toiminnan laajentamista ja parempien toimintatilojen hankkimista kaupunginosassa.

Sen sijaan yhdistyksen voimavarat eivät riitä erillisen tapaamispaikan perustamiseen Kaukaan alueelle. Alueraati katsoi, että Lauritsalan alueella on parempi olla yksi vahva toimintapaikka.

Aija Sinkkonen esitti kansalaisaloitteessaan harrastus-, kahvitus- ja tapaamistilojen hankkimista Kaukaalta työttömille, eläkeläisille ja yksineläjille. Aloite ei ainakaan vielä toteudu.

MIKA STRANDÉN

Kuvateksti

Pauli Raatikainen oli vasta kuullut asukastuvasta ja piipahti uusiin tiloihin kauppareissullaan. Pirkko Laapio toivottaa kaikki Lauritsalan asukkaat tervetulleiksi.

Kirjoittaja:
Urpo Laaninen