Ari-Pekka Selin luotsaa SaiPaa seuraavat kaksi kautta

Jarmo Myllys jatkaa maalivahtivalmentajana ja kauden loppuun kakkosvalmentajana. Ensi kauden kakkosvalmentajan nimi julkistetaan keväällä.

JARMO HÄMÄLÄINEN

LAPPEENRANTA. Ari-Pekka Selin on odotetusti SaiPan päävalmentaja jääkiekon SM-liigassa seuraavat kaksi kautta. 44-vuotias Selin liittyi SaiPan valmentajakaartiin kakkosvalmentajaksi vajaat kolme vuotta sitten.

– Aloitimme valmentajakartoituksen loppuvuodesta ja muitakin tarjokkaita oli runsaasti. Selinin kanssa sopimus allekirjoitettiin jo vuodenvaihteen tienoilla, ja sopimus piti julkistaa aivan tammikuun lopussa. Sattuneesta syystä tätä julkistusta piti nyt aikaistaa vajaalla viikolla, selvitti SaiPan toimitusjohtaja Sami Koikkalainen valmentajakuvioita.

SaiPan päävalmentaja Heikki Mälkiän rattijuopumusepäily nosti Selinin ykkösvalmentajan tehtäviin jo etuajassa. Ykkösvalmentajana hän on ehtinyt johtaa SaiPaa yhdessä ottelussa Espoossa.

– Haastetta tässä tehtävässä riittää varmasti ensi kaudella, kun liiga avautuu karsinnoille. Se pitää tiedostaa koko ajan ja joukkuetta pitää päivittää sen mukaan. Aivan varmasti kilpailu kovenee ja sen tietävät kaikki joukkueet, Selin sanoo.

Savonlinnan Pallo-Kerhossa pääosan pelaajaurastaan vaikuttanut Ari-Pekka Selin on tehnyt kahteen otteeseen liigassa valmennusyhteistyötä Heikki Mälkiän kanssa. Tampereen Ilveksessä Selin nousi Mälkiän lähdön jälkeen päävalmentajaksi.

Kysyjiä Selinin valmennustaidoille oli nytkin muualla kuin SaiPassa.

– Kaksi liigajoukkuetta kyseli kakkosvalmentajan paikalle ja sitten oli tarjolla yksi paikka muussa organisaatiossa, kertoo Selin, joka ennen SaiPaan tuloaan toimi SaPKo:n valmentajana ja jääkiekkovalmennuksen kouluttajana Tanhuvaaran urheiluopistossa.

– Halusin kuitenkin jatkaa SaiPassa. Olen viihtynyt hyvin seurassa ja joukkueessa ja perheeni on viihtynyt Lappeenrannassa.

SaiPalla on tällä hetkellä 15 pelaajasopimusta valmiina ensi kaudeksi.

– Mielestäni seuran johto on ollut ajoissa liikkeellä. Ensi kautta varten on saatu hyviä palikoita kasaan. Esimerkiksi tälle nuorisoketjulle (Anssi Löfman-Jonne Virtanen-Elmeri Kaksonen) olisi ollut muitakin ottajia, Selin muistuttaa.

Ensi kauden joukkueen kokoamisessa Ari-Pekka Selin on pääsuunnittelija yhdessä toimitusjohtaja Sami Koikkalaisen kanssa.

SaiPan pelaajabudjetti on kutistunut viime vuosina liigan pienimmäksi. Monet liigaseurat ovat uhonneet satsaavansa ensi kauteen lisää rahallisestikin.

– Uhoajia aina riittää, teot ovat toinen juttu, Selin muistuttaa..

– Totta kai meidänkin tavoitteenamme on pelaajabudjetin kasvattaminen, mutta katsotaan kuinka siinä onnistumme, SaiPan toimitusjohtaja Sami Koikkalainen sanoo.

Maalivahtivalmentaja Jarmo Myllys jatkaa myös SaiPassa kahden vuoden sopimuksella. Hän toimii tämän kauden loppuun Selinin apuna kakkosvalmentajana, mutta keväällä SaiPa julkistaa uuden kakkosvalmentajan nimen.

– Jamon vahvuudet ovat maalivahtien kehittämisessä ja se on meille tärkeä asia. Ensi kauden kakkosvalmentaja on jo valittu, mutta nimi kerrotaan myöhemmin Koikkalainen sanoo.

SaiPalla on ensi kaudeksi jo sopimus kahden maalivahdin kanssa. SM-liigan maalivahtien kärkinimien joukkoon noussut Iiro Tarkki jatkaa SaiPassa ensi kauden ja seuran oma kasvatti Ville Hostikka teki hiljattain pitkän sopimuksen.

– Siinä on hyvä kaksikko, jonka vahvuudet ja heikkoudet minä tunnen aika tarkasti. Nyt ei tarvitse lähde kartoittamaan enää uusia maalivahteja mukaan. A-junioreista ei apua saada, mutta B-junioreissa on jo pari lupaavaa maalivahtia, jotka ovat lähellä ikäluokan maajoukkuerinkiä, Jarmo Myllys kertoo.

SM-liigassa pelaajavirta on kiihtynyt tammikuun loppua kohti. SaiPan kanssa pudotuspeliviivan alapuolella kilpaa juossut HPK heitti jo pyyhkeen kehään ja kauppasi parhaita pelaajiaan pois.

Sami Koikkalaisen mukaan SaiPassa ei ole pelaajasiirtoja odotettavissa suuntaan eikä toiseen.

SaiPa on yhdeksän pistettä pudotuspeliviivan päällä olevaa Lukkoa perässä, mutta Ari-Pekka Selin ei ole vielä heittänyt toivoaan pudotuspeleistä.

– Tietenkin se vaatii voittoja, niin tänään Bluesista samoin kuin ensi viikolla, kun pelataan HIFK:ta, Kärppiä ja Pelicansia vastaan.

– Jos maaottelutauolle lähtiessä ero on tuollaiset 6–7 pistettä, meillä on vielä kaikki mahdollisuudet. Sen jälkeen pelataan vielä kymmenen ottelua kovassa tahdissa, Selin muistuttaa.

MARLEENA LIIKKANEN

Kuvateksti

Ari-Pekka Selin oli odotettu valinta SaiPan uudeksi päävalmentajaksi.

Ari-Pekka Selin

44-vuotias jääkiekkovalmentaja

Kotoisin Porista, pelaajaura pääosin ykkösdivisioonassa SaPKo:ssa

Valmentajana SaPKo, liigassa Tampereen Ilves (II-valmentaja 1999-2001), päävalmentaja 2001-2002, SaiPa (II-valmentaja 2005-2008), päävalmentaja 2008-

Perhe: vaimo ja kaksi ala-asteikäistä lasta

Kirjoittaja:
Jarmo Hämäläinen