Ex-kaupunginarkkitehti Seppo Aho ihmettelee muutoksia

ANNE KOTIHARJULAPPEENRANTA. Pitkäaikainen Lappeenrannan kaupunginarkkitehti

ANNE KOTIHARJU

LAPPEENRANTA. Pitkäaikainen Lappeenrannan kaupunginarkkitehti Seppo Aho arvelee Gallerian korttelin lopputuloksen poikkeavan aika paljon alunperin tavoitellusta. Aho aikanaan puolsi lausunnossaan voittajan, NCC-Okan tarjouksen valitsemista. Aho jäi eläkkeelle kolme vuotta sitten.

– Lopputulos poikkeaa siitä, mitä alunperin kaavoitusmielessä ja havainnekuvien perusteella tarjottiin. Käsittääkseni suunnitelmaa on jouduttu muuttamaan aika oleellisesti.

Aho ehdotti vuonna 2004, että kymmenien miljoonien eurojen projektiin palkattaisiin valvoja seuraamaan kaupungin edun toteutumista.

– Esitys tyrmättiin ja toteuttamisen valvonta jäi valitulle toimikunnalle.

Näin isoissa ja mutkikkaissa hankkeissa tehdään Ahon mukaan aina joitain pieniä muutoksia. Gallerian massoittelun ja julkisivujen muutoksia Aho kuitenkin pitää merkittävinä.

Usein muutoksia perustellaan niin sanotuilla käytännön realiteeteilla.

– Niiden realiteettien pohjalta toimittaessa lopputulos päätyy aina astetta heikommaksi. Rakennusliikkeiden bisneksen kannalta on voinut olla parempi muuttaa massoja paikasta toiseen. Jos sopimuskumppani eli kaupunki antaa periksi siellä sun täällä on syytä huomata, että eivät ne rakentajat koskaan hyväksy muutoksia kuin omaksi hyödykseen. Se yleensä tarkoittaa kustannusten säästöä.

– Sellaista omaehtoista kulttuurihenkeä, että tehtäisiin jotain paremmin kuin sopimuksessa on sovittu, en ole 35 vuoden urani aikana nähnyt.

Kirjoittaja:
Anne Kotiharju