Teatterin paloturvallisuuden ongelmat piilevät kulissien takana

Henkilökunnan ahtaat tilat, väliaikaiset sähköviritykset sekä vanhentuneet sähköjohdot eivät täytä kaikkia nykyajan turvallisuusmääräyksiä.

HELI KARTTUNEN

Teatterin yleisötilojen paloturvallisuus on kunnossa. Sen sijaan kulissien takana turvallisuusnormien täyttyminen on ajastaan jäljessä. Lappeenrannan kaupunginteatterin henkilökunnan tilat ovat rapistuneet samalla kun toiminta on 25 vuoden aikana kasvanut.

Palotarkastaja Hannu Pulkkinen Etelä-Karjalan pelastuslaitokselta kiertää näyttämöpäällikkö Heikki Juvosen kanssa teatterin tiloja läpi. Huomautettavaa löytyy, mutta niin huonossa kunnossa teatterin henkilökunnan tilat eivät ole, että ne pitäisi asettaa käyttökieltoon. Hengenvaaraan ja selviin turvallisuusriskeihin puututaan heti.

– Jos tilat eivät ole turvallisia, ei niitä saa käyttää, sanoo palotarkastaja Pulkkinen.

Kiireellisin korjauskohde on sähkökaapin saneeraus. Joulukuun palotarkastuksen mukaan sähkön ryhmäkeskuksen yläpohjan ja eri kerrosten läpi menevien johtojen läpivientejä ei ole kunnolla eristetty, joten palo voi levitä helposti toisiin kerroksiin.

– Täällä on todennäköisesti paljon kohtia, joissa läpiviennit eivät ole kunnossa, Pulkkinen pohtii.

Lappeenrannan kaupungin vuonna 2006 teettämässä kuntoselvityksessä kiireellisimmät kohteet on määrätty kunnostettaviksi. Teatterin saneeraus alkanee vuonna 2010.

– Ainakin sähkökaappi pitäisi laittaa kuntoon, jos tässä pitää olla vielä kolmesta neljään vuotta, sanoo näyttämöpäällikkö Juvonen.

Jukola-salin näyttämön kulisseissa kiemurtelee jatkojohtoja, joista osa on kiinnitetty seinään nippusiteillä. Tilapäiskäyttöön tarkoitetut kuusi voimavirtakaapelia ovat jatkuvassa käytössä, ja kuormittavat kiinteää sähköverkkoa.

Alkuperäiset sähkölaitteet täyttävät vaatimukset, mutta sähkön tarpeen kasvaessa tilapäisratkaisuista on tullut pysyviä, mikä aiheuttaa työturvallisuus- ja paloriskin.

Valojen himmenninkeskus on rakennettu tilapäisesti, mutta sitä käytetään pysyvästi. Turvallisuusriskejä aiheuttavat myös yksittäiset jatkojohdot lattialla.

– Tilapäiskäyttöön tarkoitetut sähkökaapelit eivät saa olla pysyvässä käytössä, Pulkkinen huomauttaa.

Lavastamossa on erillinen metallityötila, joka on paloturvallisuusnormien mukainen. Käytännössä suurten lavasteiden metalli- ja puutyöt tehdään kuitenkin samassa tilassa, jolloin tekijältä vaaditaan tulityökortti.

Lavastamossa suurimman ongelman aiheuttaa työturvallisuus. Kuiva puupöly ja maalien liuottimet voivat aiheuttaa räjähdysvaarallisen ilmaseoksen. Tilassa toimii ainoastaan yleisilmastointi, mikä vetää lavastamon liuotinhöyryt muualle rakennukseen.

– Ennen lavastamo on täyttänyt normit, mutta tänä päivänä metalli- ja puutyöt pitää eritellä eri tiloihin. Tästä on jo tehty päätös, että tästä tilasta siirrytään pois, kertoo Juvonen.

Tilanpuutteen takia henkilökunnan poistumistie toimii samalla pukuvuokraamona, jossa puvut roikkuvat tangoillaan kulkuväylän varrella.

Vanhassa sokkeloisessa rakennuksessa ei ole alunperin ollut poistumisreittejä.

Osa palo-ovista on kiilattu auki, eivätkä henkilökunnan portaikon palo-ovet sulkeudu kunnolla, mutta näyttämön alapuolen pukuhuoneet täyttävät paloturvallisuusnormit.

Koko teatterin henkilökunnan tila on kuitenkin korjauksen tarpeessa.

– Henkilökunnan tilat eivät täytä nykyajan vaatimuksia, Pulkkinen toteaa.

Kirjoittaja:
Heli Karttunen