Galleria muuttui vuodesta 2003 matkan varrella huomattavasti

Tarjouskilpailun voittanut ehdotus havainnekuvineen muuttui poikkeuksellisen tiukoista ehdoista huolimatta. Kaupungin mukaan valittu perusratkaisu on toteutunut.

ANNE KOTIHARJU

LAPPEENRANTA. Lappeenrannan ydinkeskustan massiivinen asuin-, liike- ja toimistokortteli Galleria on muokkaantunut aika tavalla sitten vuoden 2003 tarjouskilpailun. Kilpailun alueen toteuttamisesta havainnekuvineen, hintoineen ja vastuunjakoineen voitti työyhteenliittymä NCC-Oka. Kakkoseksi jäi Skanska Itä-Suomi.

Kaupunki on tullut voittajaa vastaan matkan varrella siitä huolimatta, että se ilmoitti heti alkuun tehneensä poikkeuksellisen yksityiskohtaisen, tiukan ja velvoittavan yhteistoimintasopimuksen toteuttajan kanssa.

Galleria-korttelin ulkonäkö ja massoittelu on muuttunut. Milloin on korotettu sankarihautausmaan puoleista päätyä, milloin todettu, että toimisto-maakuntataloon tulee ylimääräinen kuudes kerros, milloin vaihdettu julkisivun materiaalia.

GALLERIAN toteutumista ja sopimuksen noudattamista valvoneen ohjaustoimikunnan jäsen, koordinaatiotyöryhmän puheenjohtaja, kaupungin tekninen johtaja Ensio Koikkalainen myöntää, että lopputulos poikkeaa voittaneen urakkatarjouksen kuvista.

– Perusratkaisu on kuitenkin säilynyt eli muun muassa se, että kauppakäytävä on siinä keskellä. Sitä paitsi osa muutoksista on tehty kaupungin toiveesta.

– Joka tapauksessa tarjouksen havainnekuviin on voitava tukeutua. Mutta jokainen, joka rakentamista ja suunnittelua ymmärtää, tietää sen, että tuossa vaiheessa kuvat ovat enemmänkin sellaisia ideatason kuvia.

– Siinä mielessä kuvilla on olennainen merkitys, että niiden pohjalta on alunperin se kilpailu ratkaistu ja päättäjät valinneet toteuttajan.

Koikkalaisen mielestä muutokset eivät loukkaa tarjouskilpailun kuvineen ja sopimusehtoineen hävinnyttä Skanskaa.

– Skanskalla ei ole aihetta tykätä kyttyrää siitä, että asiat ovat menneet näin. Ei voi enää jälkikäteen ruveta vertaamaan tarjouksia.

Gallerian pääarkkitehti Ilkka Svärd kertoi olleensa pahoillaan, kun julkisivumateriaalina käytetty lasipinta muuttui alunperin päätetystä.

Koikkalainen selvittää materiaalivaihdosta.

– Toimikunta sai muutokselle sen selityksen, että kaavailtuja lasipintoja ei pidetty teknisesti toteuttamiskelpoisina. Sitä en tiedä, onko todella näin.

KOIKKALAISEN mukaan kokonaisrakennusoikeus toteutui suunnitellusti. Massoittelu sen sijaan muuttui. Siihen osaltaan vaikutti se, ettei monitoimisalia tehty. Myös liikepaikkojen myynnillä oli vaikutusta.

– Palikoita on siirretty korttelin sisällä eri paikkoihin siitä, mitä alunperin oli sovittu. Sankarihautausmaan puoleisella sivustalla oli alunperin vähemmän rakennusoikeutta.

Vuoden 2005 syksyllä aloittanut rakennustarkastaja Mika Sairanen toteaa, että poliitikoista ja virkamiehistä koostuneella ohjaustoimikunnalla oli iso rooli hankkeen muotoutumisessa.

– Julkisivumateriaalit ovat eläneet matkan varrella ja olen kuullut vain, että toimikunta on ottanut niihin kantaa. Esimerkiksi erillistä lasijulkisivua, lasiverhoa siinä rakennuksen päällä, ei enää ollut rakennustapaohjeissa, joihin rakennusvalvonta päätöksissään tukeutui. Se on syystä tai toisesta jäänyt pois.

Sairanen huomauttaa, ettei rakennusten valmistumisen jälkeen tehty kaavamuutos sisällä dramaattisia asioita. Rakennusoikeuskin on pienentynyt.

ES-ARKISTO/SOPANEN-SVÄRD

MARLEENA LIIKKANEN

Kuvatekstit

Gallerian kulmaa voittaneen ehdotuksen havainnekuvan mukaan vuonna 2003.

Galleria nousi sankarihautausmaan ja hotellin viereen alunperin aiottua massiivisempana.

Maakuntatalon lasinen ulkoseinärakenne sekä piazza havainnekuvissa.

Maakuntatalo valmiina Kauppakadulta nähtynä.

Havainnekuvien kaareva ja kalteva käytävä.

Käytävän katto ja muoto muokkaantuivat.

Galleria-korttelin rakentamisen ohjaustoimikunta

Kaupunginhallitus asetti 8.4.2002 toimikunnan ohjaamaan ja valvomaan hankkeen valmistelua, tonttien luovutusta ja hankkeen toteutusta.

Toimikuntaan kuuluu viisi luottamushenkilöä eli kaupunginhallituksen puheenjohtajisto, puheenjohtajana Hannu Myyryläinen (sd.) ja varapuheenjohtajana Ari Torniainen (kesk.) sekä valtuuston puheenjohtaja ja kaupunginhallituksen jäsen Marjatta Laakko (kd.).

Viranhaltijaedustajina toimivat Seppo Miettinen, Ensio Koikkalainen ja sihteerinä Hannu Äikäs.

Kirjoittaja:
Anne Kotiharju