Laulajaksi aikova kilpailee enemmin tai myöhemmin Lappeenrannassa

LIISA KUKKOLASopraano Susanna Laineen syntymäpaikaksi on laulukilpailujen kä

LIISA KUKKOLA

Sopraano Susanna Laineen syntymäpaikaksi on laulukilpailujen käsiohjelmaan on merkattu Lappeenranta.

– Pitää paikkansa. Olen syntynyt täällä, mutta olen muuttanut pois alle vuoden ikäisenä. Joitakin tuttavaperheitä meillä täällä on, mutta ei muita siteitä, Susanna Laine selvittää eteläkarjalaisia juuriaan.

Laine huokaisi helpotuksesta, ettei joutunut arvonnassa ensimmäiseen, jo heti tiistai-iltana laulettavaan alkuerään. Hänen vuoronsa laulaa on keskiviikkona iltapäivästä.

– Ensimmäinen päivä on aina sellaista sähläystä, kun ei oikein vielä ole selvillä kaikesta. Ja tosi hyvä, ettei tarvitse huomennakaan laulaa heti aamusta, olen sellainen iltaihminen.

Lappeenrannan laulukilpailuissa Susanna Laine on ensimmäistä kertaa. Ennen viime marraskuuta hän ei ollut ottanut osaa edes ennakkokilpailuihin, mutta jossain syvällä uinui tieto, että vielä joskus hän lähtee Lappeenrantaan kilpailemaan. Laine opiskelee kuudetta vuotta Sibelius-Akatemiassa, opinnot ovat loppusuoralla.

– Tämä on niin suuri kilpailu, että jos täällä pärjää, saa nimensä yleisön tietoisuuteen ja keikkoja. Jos meinaa itsensä laulajana elättää, niin jollain tavalla nimi on tultava tunnetuksi. Kilpailuissa menestyminen saattaa lyhentää tuota tietä.

Lappeenrannan laulukilpailu on merkittävän luonteensa vuoksi monen laulajaksi aikovan mielestä lähes pienoinen pakko.

Susanna Laine tunnustaa tosiasian, mutta muistuttaa, että aivan kaikki ammatikseen laulavat eivät ole kilpailleet Lappeenrannassa.

– Kilpaileminen on itsensä haastamista. Oppii näkemään, miten toimii paineen alla ja miten huoltaa instrumenttiaan – ja saa eväitä esiintymisiin.

Alkuerissä kukin kilpailija laulaa joko Bachin tai Händelin passio-, oratorio- tai kantaattiaarian resitatiiveineen, ooppera- tai operettiaarian tai laulun musikaalista, yhden vapaavalintaisen laulun ja yhden suomen- tai ruotsinkielisen suomalaisen laulun. Alkuerä saa kestää enintään 15 minuuttia.

– Ohjelmisto pitää osata rakentaa niin, että pystyy tuomaan esiin omaa osaamistaan monipuolisesti. Kukin laulu kertoo parhaimmillaan laulajasta eri asioita.

– Kaikkein lauletuimpia lauluja ei ehkä kannata ottaa mukaan, mutta jokainen laulu on osattava erittäin hyvin, mielellään jo ennen kuin valitsee sen ohjelmistoonsa.

Ohjelmistovalintapalapelissä on monta palaa, eikä sen onnistumisesta tiedä kenties vasta kuin tuomariston päätöksen jälkeen.

Kirjoittaja:
Liisa Kukkola