Energiantuotantolaitokselle varaus Kukkuroinmäestä

Jätehuoltoyhtiö on suunnitellut pilottilaitosta yhteistyössä Lappeenrannan teknillisen yliopiston sähkö- ja energiatekniikan laitoksen kanssa. Laitoksessa testattaisiin täysin uudenlaista tekniikkaa.

JYRKI NUOTTIMÄKI

JOUTSENO. Etelä-Karjalan Jätehuolto Oy varaa Kukkuroinmäen asemakaavassa paikan uudelle energiantuotantoyksikölle. Varaus mahdollistaa jätevesilietteen polttoon tarkoitetun pilottilaitoksen ja myöhemmässä vaiheessa jopa täysimittaisen energiantuotantoyksikön rakentamisen.

– Kaava mahdollistaa pilottilaitoksen rakentamisen, mutta toistaiseksi päätöksiä ei ole tehty, Etelä-Karjalan Jätehuolto Oy:n toimitusjohtaja Mika Suomalainen sanoo.

– Meillä on Vapon kanssa lietteiden ja biojätteiden käsittelysopimus, joka on voimassa vielä kahdeksan vuotta. Sen takia meillä ei ole tässä asiassa kovaa kiirettä.

SUOMALAISEN mukaan jätehuoltoyhtiö haluaa kuitenkin olla mukana kehittämässä uutta jätteenpolttotekniikkaa pilottilaitoksella, jota on suunniteltu yhteistyössä Lappeenrannan teknillisen yliopiston sähkö- ja energiatekniikan laitoksen kanssa.

LTY:n sähkönkäyttötekniikan professori Juha Pyrhönen pitää pilottilaitosta erittäin tärkeänä myös jatkotutkimukselle.

– Meillä on jo koeolosuhteista hyvä näyttö tekniikan toimivuudesta. Käytännön toimivuutta olisi päästävä testaamaan prosessia varten rakennetuissa kunnollisissa laitosolosuhteissa.

Pyrhösen tiedon mukaan missään muualla ei ole kehitetty tekniikoita, joilla jätevesien lietettä voidaan sekä hävittää että hyödyntää ympäristön kannalta puhtaalla tavalla pienessä polttolaitoksessa.

– Suunniteltu energiantuotantoyksikkö ratkaisee ympäristön kannalta hankalan ongelman ja tuottaa sen lisäksi sähköä.

YLIOPISTON Paku-tutkimuksessa on selvitetty lietteen polttoa pienvoimaloissa, joiden sähköteho olisi 500 kilowatista kahteen tuhanteen megawattiin. 500 kilowatin tehoon päästään polttamalla Etelä-Karjalan alueen puhdistamolietteet ja käyttämällä tukipolttoaineena esimerkiksi pakkausjätteistä valmistettua kierrätyspolttoainetta.

Laitoskonseptiin sopii myös erilaisten biomateriaalien polttaminen, jolloin laitos tuottaa runsaasti lämpöä vaikkapa kaukolämmitykseen.

– Pienen laitoksen tekniikalle on suuri tarve. Yhteistyöyritykset ovat olleet kiinnostuneita tämänkaltaisen tekniikan luomisesta. Siitä voi syntyä jopa iso globaali bisnes, Pyrhönen arvioi onnistumisen mahdollisuuksia.

Hän huomauttaa Lappeenrannan kaupungin linjanneen vetovoimaohjelmansa yhdeksi kohdealueeksi hajautetun voimantuotannon.

– Yliopisto on yksi maan suurimmista tutkijoista alalla, jossa sähkö, ympäristö ja energia kytkeytyvät toisiinsa. Pilottiprojektin toteutus vahvistaisi yliopiston energiateknistä osaamista.

KAAVAVARAUS energiantuotantoyksiköstä on julkisesti nähtäville tulevassa Kukkuroinmäen jätekeskuksen asemakaavassa, jonka Joutsenon kaupunginhallitus hyväksynee ensi maanantaina.

Kirjoittaja:
Jyrki Nuottimäki