Ensilumen ladut tulossa myös Myllymäkeen ja Kisapuistoon

Joutsenossa lumen varastointi voi vielä kaatua purupulaan. Lappeenrannassa tekojäältä ja jäähalleista saatavat kasat alkavat olla jo valmiina.

VESA SALMINEN

IMATRAN ensilumen latu saa ensi talveksi rinnalleen omat lenkit myös Lappeenrantaan ja Joutsenoon. Sekä Myllymäkeen että Kisapuistoon on tarkoitus tykittää puolentoista kilometrin lenkki.

Kisapuistossa tekojäältä ja jäähalleista saatua lunta on varastoitu valmiiksi suuriin kasoihin. Myllymäessä ladunteko on vielä epävarmaa, sillä yllättäen pulaa on lumikasan peittämiseen tarvittavasta purusta.

KISAPUISTON ensilumen latu perustuu aikaisempinakin talvina jo tehtyyn lenkkiin, jota pidennetään tekojään kulmalta alas junaradalle päin tehtävällä kierroksella, eli latupohjasta tulee suunnilleen kuutosen muotoinen.

Myllymäen lenkki on tarkoitus tehdä laskettelukeskuksen parkkipaikan viereen, jossa on sprinttiradan pohja valmiina.

– Meillä on valmius tykittää lunta vaikka heti, Joutsenon liikuntasihteeri Aija Rautio sanoo.

– Ladusta on tarkoitus tehdä lapsille ja aikuisille sopiva eli ei liian vaativaa.

Raution mukaan purua tarvittaisiin 500 kuutiota ja lunta noin kymmenkertainen määrä. Tykittämällä urakka on valmis vajassa viikossa, mutta purupula uhkaa kampittaa hankkeen.

Kovin kauaa lumen tykittämiseen vaadittavia pakkasiakaan ei voida odotella, eli ratkaisu on tehtävä käytännössä kuluvalla viikolla.

– Ei ole ollut mahdollista saada purua ostamallakaan, Rautio ihmettelee.

Pitkin maakuntaa lumen kesän yli suojaavaa peitettä ei kannata lähteä etsimään ja ajamaan, sillä kustannukset nousisivat liian korkeiksi. Sahoilta purua ei saada, mutta nyt näköpiirissä on mahdollinen yksityinen purunomistaja.

Rautio arvioi onnistumisen mahdollisuuden olevan tällä hetkellä fifty-fifty.

MYLLYMÄEN LADUN teossa ovat mukana kunta, Joutsenon ja Lappeenrannan omistama kiinteistöyhtiö, lasketteluyrittäjä sekä talkootöihin osallistuva Kullervon hiihtojaosto. Lappeenrannassa kaupungin tukena ovat Lappeenrannan Hiihtäjät ja Lappeen Riento.

Myllymäen ensilumen ladun kustannusarvio on ilman purujen osuutta 7 000-8 000 euroa. Kisapuistossa puhutaan reilusta 12 000 eurosta. Suurimmat kulut tulevat koneiden käytöstä.

– Kustannukset saadaan aika alas, koska Myllymäki on valmis, Rautio toteaa.

– Sehän tässä on mietityttänyt, että onko mitään järkeä, että 20 kilometrin välein tehdään ensilumen latuja.

Raution mukaan Myllymäen latuja ei ole tarkoitus tehdä turistimagneetiksi, vaikka vieressä oleva laskettelukeskus vetää puoleensa paljon muun muassa venäläismatkailijoita.

– Me olemme lähteneet joutsenolaisten tarpeesta.

LAPPEENRANNASSA puruongelmaa ei ole. Kaupunki saa tarvittavat 700-1 000 kuutiota ilmaiseksi Mustolassa välivarastossa olevasta metsäteollisuuden purujäämästä, kunhan itse huolehtii kuljettamisesta. Lumikin saadaan kätevästi viereiseltä tekojäältä ja jäähalleista. Nyt tehdyt kasat on tarkoitus peittää lähiviikkojen aikana.

Jäähallit avataan taas heinäkuussa ja silloin on tarkoitus varastoida lunta lisää hallien väliselle tasanteelle. Tekojäältä lisäapua alkaa tulla loppusyksystä.

– Joskus marraskuun aikana kasat avataan, liikuntatoimenjohtaja Ilkka Oksman kertoo.

Kirjoittaja:
Vesa Salminen