Etelä-Karjalassa on vielä tilaa uusille kauppaketjuille

Venäläisten ostovoiman paisuessa eurooppalaiset jättiketjut saattavat kokeilla siipiään maakunnassa.

HEIKKI SAIRANEN

Suomen kaupan liiton toimitusjohtaja Juhani Pekkala ja erikoistutkija Hannu Kytö Kuluttajatutkimuskeskuksesta pitävät mahdollisena, että Euroopasta rantautuu Suomeen ja varsinkin Etelä-Karjalaan uusia megaluokan kauppaketjuja. Niitä voi tulla nopeassakin tahdissa.

Pekkala ei ole kuullut mahdollisista uusista tulokkaista, mutta pitää sangen todennäköisenä, että esimerkiksi Euroopassa olevat jättiläiset tulevat myös Suomeen.

– Suomi oli lintukoto, mutta ei ole enää, Pekkala sanoo.

– Meillä on riittävästi kilpailua, joten myös meidän omat isot ketjumme ovat pystyneet kansainvälistymään.

Lappeenrannan kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Heikki Järvenpää (kok.) myöntää, että erilaisia neuvotteluja on käyty ja käydään.

– Jos rajanylitys olisi joustavampi, aivan varmasti tänne rakennettaisiin paljon enemmän kuin mitä tähän asti on rakennettu.

Erikoistutkija Hannu Kytö Kuluttajatutkimuskeskuksesta pitää mahdollisena, että uusia tarjoajia voi ilmaantua yhtäkkiä.

– Etelä-Karjalassa kysyntä kasvaa ja nykyisillä ketjuilla on maakunnassa muuta Suomea paremmat markkinat.

Kytö pitää Etelä-Karjalaa hyvinkin otollisena maaperänä tulokasketjuille. Hän arvioi, että kun venäläisten ostovoima kasvaa, uudet ketjut saattavat hyvinkin kokeilla siipiään nimenomaan Etelä-Karjalassa.

– Rajan takaa tuleva potentiaalinen ostovoima luo muuta maata paremmat toimintaedellytykset.

Etelä-Karjalaa erikoistutkija Kytö pitää poikkeuksellisena alueena muuhun maahan verrattuna. Hänen mukaansa suurinpiirtein samanlaista vertailupohjaa löytyy vain Torniosta.

– Minä en pidä lainkaan mahdottomana, että Etelä-Karjalaan tulisi kokonaan uusi tai uusia kauppaketjuja, koska venäläisten ostovoima vain entisestään kasvaa ja koska Venäjällä hintataso kasvaa Suomea nopeammin.

– Kävin Lappeenrannassa viime kesänä ja minusta tuntui kummalliselta, kun erään isohkon marketin pysäköintialueella joka neljäs auto oli venäläinen.

UUTISET SIVU 6

Kirjoittaja:
Heikki Sairanen