Fly Lappeenrannan öinen lasku päättyi lumipenkkaan

Koneessa olleet 13 matkustajaa selvisivät vammoitta. Syy on vielä epäselvä, mutta lentotoiminnan odotetaan jatkuvan normaalisti ensi maanantaina. Yhtiön toimitusjohtaja Kimmo Martikaisen mukaan Lappeenrantaan on tulossa varakone vielä tässä kuussa.

HEIKKI SAIRANEN

LAPPEENRANTA. Onnettomuustutkintakeskuksen tutkija Ari Huhtala ei lähde arvaamaan, miksi Lappeenrannan lentoasemalle laskeutunut matkustajakone ajautui kiitoradalta ulos torstain vastaisena yönä. Syyn kertoo musta laatikko, mutta todennäköisesti vasta noin puolen vuoden kuluttua.

– Syy löytyy koneen mustasta laatikosta. Siellä on niitä kaksi kappaletta ja ne kyllä sitten aikanaan kertovat, mitä ja miksi on tapahtunut, Huhtala sanoi torstaina aamupäivällä tehtyään ensin pintapuolisen tarkastuksen koneeseen kiitoradalla.

Lentoyhtiö Fly Lappeenrannan matkustajakone ajautui torstain vastaisena yönä laskeutumisen jälkeen kiitotien viereiseen lumipenkkaan.

Onnettomuus sattui kahdeksan minuuttia yli puolenyön. Koneessa olleet 13 matkustajaa selvisivät vammoitta. Myös miehistön kunto todettiin poliisin puhalluskokeessa asianmukaiseksi.

Fly Lappeenranta -yhtiön toimitusjohtajan Kimmo Martikaisen mukaan koneessa oli kahden ohjaajan miehistö. Kapteeni oli tshekkiläinen ja perämies italialainen.

Torstaina aamupäivällä kone oli vielä paikallaan kiitoradan puolivälissä. Kun onnettomuustutkintakeskus oli käynyt tarkistamassa koneen, se siirrettiin traktorikyydillä lentokonehalliin lähempää tutkimusta varten.

– Kone oli laskeutunut ihan normaalisti, mutta ajautui sitten jostain syystä kiitotieltä ulos, ihmetteli Lappeenrannan lentoaseman päällikkö Petteri Lehti, joka oli kyyditsemässä Saab 340 -konetta halliin.

Lappeenrannan lentokenttä suljettiin onnettomuuden jälkeen. Kenttä avattiin uudelleen liikeentelle torstaina puoliltapäivin.

Fly Lappeenranta -yhtiö ostaa liikenteen tshekkiläiseltä Central Connect Airlinesilta. Lentokoneena on Saab 340 B, joka seisoo nyt hallissa. Toimitusjohtaja Kimmo Martikainen toivoo, että kone on ensi maanantaina normaalisti liikenteessä. Fly Lappeenranta lentää arkipäivisin viisi edestakaista vuoroa Helsinkiin.

– Kyllä minulla on vahva usko, että viimeistään ensi maanantaina lennot jatkuvat taas normaalisti.

Reittilennot Lappeenrannan ja Helsingin välillä alkoivat vasta noin pari viikkoa sitten, joten torstainen koneen ajautuminen ulos kiitotieltä oli Martikaisen mukaan kaikkea muuta kuin toivottavaa. Martikaisen hartaimpana toiveena onkin, että luottamus ei vähene.

– Ilmailu on edelleenkin turvallisin matkustusmuoto, hän katsoo.

Fly Lappeenranta -yhtiön toiminta kuitenkin osoitti, kuinka haavoittuvaa on lentää yhdellä koneella viisi edestakaista vuoroa. Sen myöntää myös Martikainen. Lennot haluttiin kuitenkin aloittaa pari viikkoa sitten kovan kysynnän takia, vaikka normaalikäytännön mukaista varakonetta ei ollutkaan.

– Varakone on tulossa meille helmikuussa ja sen paikka on Lappeenrannassa, toimitusjohtaja ilmoitti eilen.

Martikaisen mukaan yhtiön lentotoiminta on käynnistynyt hyvin. Tammikuussa reittilennoilla oli hieman yli 1 000 matkustajaa. Keskimäärin 34-paikkaisessa Saab 340 -koneessa on ollut 15-20 matkustajaa. Ennätys on 26 matkustajaa.

– Onnettomuus ei todellakaan kuulunut suunnitelmiimme, mutta elämä jatkuu ja maanantaina normaalisti myös lentoliikenne, Martikainen uskoo.

MIKA STRANDÉN

Kuvatekstit

Traktori hinasi lentokoneen kiitoradalta sen jälkeen, kun onnettomuustutkintakeskus oli käynyt tekemässä siihen tarkastuksen.

Fly Lappeenranta -yhtiön toimitusjohtaja Kimmo Martikainen uskoo, että lentoliikenne jatkuu taas normaalisti ensi maanantaina.

Kirjoittaja:
Heikki Sairanen