Kuntaliiton Parjanne ehdotti uutta Kymi-neuvottelukuntaa

Etelä-Karjalan kehitys on ollut maan heikointa. Metsäteollisuus vähentää, ja maakunta tarvitsee uusia elinkeinoja. Terveyspiiri sai Parjanteen kiitokset.

URPO LAANINEN

LAPPEENRANTA. Kuntaliiton toimitusjohtaja Risto Parjanne esittää Suomen ja kansainvälisten huippuosaajien avulla selvitystä uusien työpaikkojen ja elinkeinoalojen löytämiseksi Kaakkois-Suomeen.

Kymi-neuvottelukunta mietti keinoja 1980-luvulla. Uusi selvitys tai tutkimus olisi Parjanteen mielestä paikallaan.

Viime vuosien aluekehitys on ollut hänen mukaansa heikointa perinteisissä teollisuusmaakunnissa, kuten Etelä-Karjalassa, Kymenlaaksossa, Satakunnassa ja Kainuussa.

– Venäjä on vaikka viisi kertaa ääneen lausuttuna äärettömän suuri mahdollisuus, Parjanne totesi Suomen kuntaliiton maakuntakierroksella Lappeenrannassa keskiviikkona. Paikalla olivat maakunnan johtavat luottamushenkilöt ja virkamiehet.

Venäjän läheisyyden lisäksi hän piti Etelä-Karjalan uusina mahdollisuuksina logistiikkaa, terveydenhoitoa, perinteisen teollisuuden jatkoksi rakentuvia tuotantoaloja ja matkailua.

– Nyt on kovan pähkäilyn paikka Etelä-Karjalassa, mitä uutta alueelle voisi synnyttää, Parjanne patisti maakunnan päättäjiä.

Hän piti ilmeisenä uhkana, että metsäteollisuudelta tulee jatkossakin kovia uutisia.

Itä-Lappi on ollut heikoilla, mutta muualla Lapissa on Parjanteen mukaan onnistuttu: matkailuelinkeino ja kaivannaisteollisuus kukoistavat.

Stalinkaan ei saanut toimitusjohtaja Parjanteen mukaan yhtä suurta kuntarakenteen mullistusta aikaan kuin nyt menossa oleva Paras-hanke.

95 kuntaa on hyväksynyt kuntaliitoksen, ja kuntien määrä vähenee ensi vuoden alussa ainakin 64:llä. Lisäksi vajaat 30 kuntaa tekee virallisia kuntajakoselvityksiä.

– Suuremmat kunnat menestyvät myös elinkeinopoliittisesti entistä paremmin. Eräät kaupunkiseudut vahvistavat asemiaan yhdistämällä voimavarojaan, kuten Jyväskylän, Salon ja Kouvolan seudut.

Parjanne muistutti, että vielä 1970-luvulla Kotkassa ja Jyväskylässä oli yhtä paljon, noin 62 000 asukasta. Nyt Jyväskylä on vetänyt kaulaa 30 000 asukasta, ja lisää on tulossa kuntaliitoksen myötä. Lappeenrantakin on mennyt reilusti Kotkan ohi.

Etelä-Karjalan terveyspiiri sai Parjanteelta myönteisen arvion.

– On hyvä, että terveyspiiri saatiin uudelleen vireille. Sen toiminnassa on pidettävä huolta, että perusterveydenhuoltoa vahvistetaan, ja siten vähennetään kustannuspaineita.

PEKKA HÖLKKI

Kuvateksti

Kuntaliiton toimitusjohtajalla Risto Parjanteella (keskellä) on toinen jalka Etelä-Karjalassa. Hän kertoi viettävänsä paljon aikaa Luumäen mökillään. Keskustelukumppaneina Heikki Tanninen (vas.) Imatralta ja Alpo Kosunen Parikkalasta.

Kirjoittaja:
Urpo Laaninen