Lemiläinen Agromaster on kasvanut Finnveran tuella

HEIKKI SOPANENLEMILLÄ toimiva Agromaster Oy kasvanut rajusti viime vuosina.

HEIKKI SOPANEN

LEMILLÄ toimiva Agromaster Oy kasvanut rajusti viime vuosina. Pilkekoneita valmistava yritys on nelinkertaistanut liikevaihtonsa vuodesta 2003. Viime vuoden liikevaihto oli neljä miljoonaa euroa. Yritys työllistää suoraan kymmenen henkilöä ja välillisesti toiset kymmenen.

Agromasterilla on neljä sopimusvalmistajaa ja kolmisenkymmentä tavarantoimittajaa. Yritys kokoaa, maalaa ja testaa koneet Lemin kirkonkylän teollisuusalueelta vuokratuissa toimitiloissa.

Yrityksen bisnes perustuu innovaatioihin, joita kehittää toinen yrityksen perustajajäsen, Tarmo Pitkäniemi. Hän aloitti pilkekoneiden ideoiden pyörittelyn 1990-luvun alussa, ja perusti 1997 Agromasterin yhtiön toimitusjohtajan Jouni Mäkelän kanssa.

– Aivan nollilta lähdimme. Homma lähti vauhtiin, kun saimme markkinoille Pilkemasterin. Olemme laajentaneet nykyistä hallia jo puolenkymmentä kertaa, ja kasvua tulee lisää, kun saamme uusia tuotteita valmiiksi, Mäkelä kertoo.

AGROMASTERILLA on seitsemän patenttia. Tuotteista menee vientiin 60 prosenttia. Norjassa yhtiöllä on 30 prosentin markkinaosuus. Muita vientimaita ovat Ruotsi, Viro ja Saksa.

Mäkelä kertoo, että he ovat saaneet kasvulleen riskirahoitusta Finnveralta. Myös Keralta on pienlaina. TE-keskus on rahoittanut neljä projektia.

– Tarvitsemme käyttöpääomaa, ja siinä mielessä Finnvera on ollut luonteva kumppani.

Mäkelä on yllättynyt tiedosta, että pk-yritykset eivät tarvitse hirveästi ulkopuolista pääomaa.

– Tulorahoituksella tapahtuva kasvu on hitaan kasvun tie. Toki mekin olemme kasvaneet maltillisesti, ottamatta suuria riskejä, ja hallittu kasvu on tavoitteena jatkossakin.

TOIMIALAN näkymiä Mäkelä pitää hyvinä kovasta kilpailusta huolimatta. Klapibisnes istuu hyvin nykyiseen bioenergiakeskusteluun. Myös yhtiökumppani Pitkäniemi katselee tulevaisuuteen luottavaisesti.

– Uusia tuoteideoita on vireillä koko ajan. Kun uusia tuotteita saadaan tuotantoon, edessä on lisätyöntekijöiden palkkaaminen ja myös toimitilojen suhteen täytyy tehdä jotain, Pitkäniemi sanoo.

Kirjoittaja:
Heikki Sopanen