Miettinen esitti Etelä-Karjalaan yhteistä maakuntavaltuustoa

URPO LAANINENLAPPEENRANTA. Ajatus Etelä-Karjalan isosta maakuntavaltuustosta

URPO LAANINEN

LAPPEENRANTA. Ajatus Etelä-Karjalan isosta maakuntavaltuustosta sai uutta vauhtia maakuntapäättäjien palaverissa. Lappeenrannan kaupunginjohtaja Seppo Miettinen esitti harkittavaksi Etelä-Karjalan liiton, sosiaali- ja terveyspiirin ja koulutuskuntayhtymän valtuustojen yhdistämistä.

Miettisen ehdotuksen mukaan ne yhdistettäisiin siten, että jokaisen kolmen kuntayhtymän valtuustot muodostuvat samoista henkilöistä. Heidän pitäisi olla omien kuntiensa valtuutettuja.

Hän perusteli, että kuntayhtymien toiminta olisi sen jälkeen tehokkaampaa ja linjakkaampaa.

Maakuntajohtaja Timo Puttonen on aiemmin puhunut yhdestä maakuntavaltuustosta, ja hän kehotti kuntia vakavasti pohtimaan Miettisen ehdotusta. Puttonen piti kaupunginjohtajan puheenvuoroa jopa historiallisena.

– Oleellisempaa kuin demokratian toteutuminen on se, että maakuntavaltuustoon kootaan kunnista parhaat voimat. Omistajaohjauksen järjestäminen on tärkeintä, koska kunnat omistavat kuntayhtymät, Puttonen perusteli.

Imatralaisvaltuutettu Heikki Tanninen (sd.) kysyi, voisiko myös Lappeenrannan kaupungin organisaatioon kuuluva Etelä-Karjalan pelastuslaitos tulla maakuntavaltuuston alle, ja Miettisen mukaan se on täysin mahdollista.

Miettinen ja Etelä-Karjalan maakuntahallituksen imatralainen puheenjohtaja Pekka Ruotsalainen (sd.) olivat yhtä mieltä, että maakuntia ei voi lakkauttaa hallinnollisin päätöksin. Sen sijaan hallintoyksiköiden nykyaikaistaminen on mahdollista.

Jos valtio keskittää aluehallintoaan nykyistä isompiin yksiköihin, kummankin mielestä Etelä-Karjalan, Kymenlaakson ja Etelä-Savon aluekokonaisuus tuntuisi luontevimmalta ja parhaalta ratkaisulta.

Ruotsalaisen mukaan kaikilla kolmella maakunnalla on yksi yhteinen nimittäjä, ja se on Venäjä. Imatralta katsottuna Pietari on 50 kilometriä lähempänä kuin Helsinki.

Kirjoittaja:
Urpo Laaninen