Moraaliset lottovoittajat

PETTERI VÄRTÖEdistymistä on aina verratonta seurata. Lemillä sitä on tapahtu

PETTERI VÄRTÖ

Edistymistä on aina verratonta seurata. Lemillä sitä on tapahtunut ainakin teatteriharrastajien teknisessä osaamisessa sekä sen puitteissa.

Simo Hämäläisen Kätkäläisen jättipotin (1996) lavasteet liikkuvat, näyttämölle näkee myös takaa ja ääniefektitkin meuhkaavat kuin Lada.

Tapiolan teatteriteknisen valmiuden petraantuminen elävöittää näytelmän dramaturgiaa ja lisää samalla näyttelijätyön vapausasteita.

Nuorisoseura ottaa tästä liikaakin irti. Toisessa näytöksessä tapahtumapaikat vaihtuvat kuin lottotositteet online-koneessa jättipottikierroksella.

KÄTKÄLÄISEN jättipotti sijoittuu 1990-luvun pankkikriisin alle. Nousukausi painaa päälle, raha on löysässä ja sitä saa hyvinkin nimellisillä vakuuksilla.

Aholaiset ja Hurskaiset asuttavat Kainuuta, josta on matkaa pankkisaleihin ja niiden henkiseen ilmapiiriin. Pärjätään omalla työllä eikä keinottelemalla.

Kasinotalouskäärme potkii liikettä korpiukkoihin. Vävyn kahden asunnon loukku saa lottoamaan ja voittamaan, mutta voi kehna: kuponki hukkuu. Hesaan.

Kätkäläisen jättipotti on tunnusomaista Simo Hämäläistä: hauskojen hahmojen veijarikomedia, joka kritikoi salaviisaasti yhteiskuntatodellisuutta.

Kymmenisen vuotta vanhana se on teemoiltaan paitsi pian ajankohtainen myös ikuinen: nousukauden päättymisen krapula on aina päävoitotta jääneillä.

Hämäläisen ongelma on tavaton kiltteys. Pientä puolustetaan, mutta pieneksi se myös jää. Tekstin ajankohtaistukset pelittävät paikallisina stereotypioinakin.

LAURI VÄÄRÄ on ohjannut Lemin nuorisoseuraa kymmenen vuotta. On menty eteenpäin ja on löydetty vahvuudet. Kätkäläisen jättipotti nostaa teknistä rimaa.

Näytelmä hyödyntää harrastajia viljalti, mutta pyörii kahden parin ympärillä. Näiden kohtaukset nousevat esille ja näistä kohtauksista teksti nostaa nimihahmon.

Markku Peutere nauttii nimihahmona. Tällä on muhevimmat rivit, joten Sirkka Liljander, Pentti Kauppi ja Liisa Haiko vain komppaavat, mutta hyvä niinkin.

Lemiläisharrastajien kieli taipuu ihan jees Kainuun murteeseen. Tekstin olisi voinut aivokii kääntää lemiksi. Murreseminaareja kun on harvassa ison kiven takana.

Lemin nuorisoseura

Simo Hämäläinen: Kätkäläisen jättipotti

Ohjaus: Lauri Väärä

Rooleissa: Markku Peutere, Sirkka Liljander, Pentti Kauppi, Jaana Sinkko

PETTERI VÄRTÖ

Kuvateksti:

Markku Peutere vonkaa lottovoittoa eukon vongatessa parempaa elämää Kätkäläisen jättipotissa. Aira Gren kummastelee korpiasujaa Veikkauksen konttorissa

Kirjoittaja:
Petteri Värtö