Mustavalkoinen on työtä, värit vaihtelua

Kuvittaja Heli Pukin ja seinäjokelaisen kirjastotoimenjohtajan Mervi Heikkilän yhteistyöstä syntyi Yöpuu, runoja höyhensaarille.

SARI PULLINEN

LAPPEENRANTA. Mustavalkoiset oppikirjojen kuvitukset ovat Heli Pukille jokapäiväistä työtä. Siksi hänelle oli innostavaa ja vapauttavaa ottaa akvarellivärit esiin ja maalata kuvitus kirjaan Yöpuu, runoja höyhensaarille. Juuri ilmestyneessä kirjassa on nukkumaankäyntirunoja, jotka on kirjoittanut seinäjokelainen kirjastotoimenjohtaja Mervi Heikkilä.

– Kun leikit on leikitty ja työt tehty. Nämä ovat hiljaisen hetken runoja, Pukki kuvailee.

Heikkilä yhytti Pukin Jyväskylän kirjamessuilla. Muutamia runoja oli jo valmiina. Tarvittiin kuvittaja.

– Mervin ainoa neuvo minulle oli, että tee sellaisia kuvia kuin sinusta tuntuu kivalta, Pukki kertoo.

– Olen huono lukemaan tekstejä sataan kertaan ja tarkasti. Kuva alkaa elää mielessäni jo joistakin avainsanoista. Eräässä runossa se oli sana ”sinitiainen”.

Pukin maalauksessa sinitiaisen siiven alla uinailevat siili, valkovatsainen hiiri, sammakko, mäyrä ja karhu – kaikki suurinpiirtein samankokoisina.

– Se on sitä kuvittajan vapautta, Pukki hymyilee.

Eksyksissä olemisesta kertovassa runossa on sininen kuva ja viereisellä sivulla, ystävän löytymisestä kertovan runon yhteydessä, oranssi.

– Tässä mietin, miten kylmä on, kun on yksin, ja miten lämmin, kun löytää ystävän.

Heli Pukki toivoisi voivansa tehdä jatkossakin lasten kertomakirjallisuutta. Hänen ensimmäinen kirjansa Tuohipurje ja tähtilyhty ilmestyi omakustanteena vuonna 2006. Kirjoittamisestakin hän haaveilee – jos olisi aikaa.

Hiljaisina aikoina Pukki maalaa ja piirtää putiikkinsa takahuoneessa.

Heli Pukin kirjaan maalaamat kuvitusoriginaalit ovat parhaillaan esillä Seinäjoella. Kuvittaja toivoo, että ne voisi asettaa esille myös Lappeenrannassa.

l l l

Mervi Heikkilä – Heli Pukki: Yöpuu, runoja höyhensaarille. Kirjapaja 2008.

SARI PULLINEN

Kuvateksti

Saturunojen kuvissa on metsän eläimiä, jotka ovat tyypillisiä Heli Pukin kuvituksissa.

Kirjoittaja:
Sari Pullinen