Puhelinlangat lakkaavat laulamasta Etelä-Karjalassa

Lankapuhelimet vaihtuvat kännyköihin ja matkapuhelinten tapaan toimiviin pöytäpuhelimiin jo tänä vuonna. Kiinteää lankaverkkoa käyttävillä laajakaista-asiakkailla on aikaa siirtyä langattomiin palveluihin vuoden 2010 loppuun saakka.

JYRKI NUOTTIMÄKI

ETELÄ-KARJALAN haja-asutusalueilla asuvien ihmisten soitot puhelinlangoilla loppuvat kolmen vuoden kuluessa.

TeliaSonera ryhtyy purkamaan lankapuhelinliittymiään jo tänä vuonna haja-asutusalueilla niissä talouksissa, joilla on käytössään pelkästään lankapuhelin. Lankaliittymien tilalle TeliaSonera ja muutkin puhelinoperaattorit tarjoavat erilaisia langattomia vaihtoehtoja.

Asiakas voi siirtyä tavallisen lankapuhelimen sijasta käyttämään gsm-verkossa toimivaa pöytäpuhelinta, kännykän käyttäjäksi ja ryhtyä käyttämään myös Digitan rakentaman langattoman 450-laajakaistaverkon palveluja.

Etelä-Karjalan haja-asutusalueilla TeliaSoneralla on noin 2 300 kiinteän lankaverkon asiakasta. Lankapuhelinasiakkaita näistä on noin 1 200 ja noin 1 100 asiakasta käyttää laajakaistapalvelua. Koko maassa lankapuhelinverkon käyttäjinä on noin 53 000 asiakasta.

TELIASONERA vastaa käytännössä yksinään jäljellä olevista lankapuhelinverkoista ja niiden ylläpidosta. Yritys luopuu verkon ylläpidosta asteittain, koska puhelinlinjojen ylläpito nielee paljon rahaa.

Etelä-Karjalassa siirtymäaika on kolme vuotta. Lankapuhelinten osalta muutos on tarkoitus viedä läpi tänä vuonna ja laajakaistaliittymien osalta vuoden 2010 loppuun mennessä.

Laajakaistatoiminnoista vastaavan johtajan Tuomas Sederholmin mukaan kiinteän puhelinverkon korjauskustannukset nousisivat miljooniin euroihin.

– Meille ja myös asiakkaille on taloudellisesti edullisempaa ja palvelujen käytön kannalta järkevämpää rakentaa monipuolisia ja käyttäjille luotettavampia langattomia palveluja.

TELIASONERAN mielestä asiakkaat saavat jatkossa langattomat palvelunsa vanhaa lankalinjaa edullisemmin.

Aluejohtaja Tuomo Puhakainen laskee, että esimerkiksi uuden matkapuhelinverkossa toimivan gsm-pöytäpuhelimeen sijoitetut rahat tulevat takaisin edullisempien käyttökustannusten kautta jo ensimmäisen vuoden jälkeen. Näiden puhelinten hinnat vaihtelevat alan liikkeissä 100 eurosta 200 euroon.

Puhakainen lupaa, että kaikkiin lankapuhelinyhteyksiä käyttäviin asiakkaisiin otetaan yhteyttä ennen kiinteän lankapuhelinverkon lopettamista.

– Kukaan ei jää pulaan, vaan nykyiset palvelut toimivat siihen saakka, kunnes jokainen asiakas on saanut tilalle korvaavat langattomat palvelut ja varmistuksen niiden toimivuudesta.

– Ennen vaihtoa varmistamme lankapuhelinta vastaavan toimintavarmuuden, käytettävyyden ja kuuluvuuden sisätiloissa sekä erityistarpeet esimerkiksi turvapuhelinten käyttövarmuudesta.

Puhakaisen mukaan langaton laajakaistaverkko kattaa tällä hetkellä noin 90 prosenttia Etelä-Karjalan alueesta ja ensi kesänä verkon saatavuus on jo lähes sata prosenttia.

LIIKENNE- ja viestintäministeriö on pyytänyt TeliaSoneralta selvitystä lankapuhelinverkon alasajosta. Viimeksi asian otti esille viestintäministeri Suvi Lindén (kok.) viime perjantaina.

Aikaisemmin joulukuussa ministeriön kansliapäällikkö Harri Pursiainen vaati yhtiöltä selvitystä 12 kohdan ehtoihin, jotka korvaavien palvelujen on täytettävä.

Tuomas Sederholmin mukaan ehdot kyllä täytetään, ja muutenkin yhtiö haluaa toimia tässä asiassa hyvässä yhteistyössä viestintäviranomaisten kanssa.

– Lähdemme siitä, että asiakkaan kannalta lankaverkon alasajo tehdään mahdollisimman pienillä muutoksilla.

Kirjoittaja:
Jyrki Nuottimäki