Satoja mukeja, kymmeniä meloneja ja vanerit päälle

Uudelleen käyttäminen ohjaa Lappeenrannan kaupunginteatterin tarpeiston tekemisiä.

PETTERI VÄRTÖ

LAPPEENRANTA. Muovimukien ja vesimelonien tarve vähenee dramaattisesti Lappeenrannan kaupunginteatterissa tänään torstaina. Woyzeck-näytelmän viimeisen esityksen jälkeen näytelmän tarpeistona nähdyt mukit ja melonit poistuvat Jukola-salin näyttämöltä ainakin toistaiseksi. Mutta on niitä riittänytkin.

Woyzeckista on ollut kaikkiaan 17 esitystä. Niistä jokaisessa lavalle on levinnyt liki 250 muovimukia. Kolmekiloisia vesimeloneja on ollut esitystä kohti kaksi, toista on heitelty ja toinen muussattu. Heiteltävää melonia on käytetty uudestaan, samoin ehjänä säilyneitä mukeja. Tarpeistonhoitajilla on ollut oikomista iltapuhteena.

– Näyttämön lattiakaivossa on säkki, johon mukit esityksessä lakaistaan. Tarpeistonhoitajat ottavat säkin esityksen jälkeen, oikovat mukeja ja latovat ehjät kartioon. Kaikki käytetään uudelleen niin pitkälle kuin mahdollista, Lappeenrannan kaupunginteatterin tarpeiston valmistaja Sirpa Tervo kertoo. Eikä siinä kaikki.

– Tarpeistonhoitajat hoitavat esityskohtaiset hankinnat, kuten esityksen ruuan. Esimerkiksi Woyzeckin vesimelonit on hankittu jääkaappiin varastoon parin viikon tarvetta varten. Kaupasta on etukäteen varmistettu, että niitä on aina saatavilla, Tervo sanoo. Samalla idealla teatteri hankkii muissa näytelmissä tarvittavan ruuan.

WOYZECKIN esitysten loppuminen vähentänee myös Jukola-salin oven korjaustarvetta ja vanerinkäyttöä. Nimihahmo on näytelmän lopussa lyönyt oven säpäleiksi, mutta vain leikisti. Oikeasti tiikkisessä ovessa on ollut vanerilla ja tiikkipinnoitteella paikattu aukko, jonka näyttämömiehet ovat uusineet esityksiin.

KAUPUNGINTEATTERIN tarpeiston talousarvio on 4 500 euroa vuodessa. Woyzeckissa tarpeistolle oli budjetoitu 733 euroa. Melonikilo maksaa 2,65 euroa. Helmikuussa ensi-iltaan tullut Punainen viiva tärvää tarpeistoa Woyzeckinkin edestä. Jokainen 21 esityksestä rikkoo neljä tarpeistonvalmistajien tekemää ”lasta”.

– Riikan ja Topin lasten pohjana on kanaverkko. Verkon päällä on ekovilla ja liisteristä tehty massa, jonka päällä on vielä ohut kipsikerros ja maali. Lasten materiaali otetaan uudelleen käyttöön, jos sitä jää jostakin syystä ehjäksi. Hajoamaton puinen alatappi käytetään aina uudestaan, Sirpa Tervo kertoo.

Tervo tekee lapset yhdessä harjoittelija Elina Havon kanssa. Lapsia tehdään sarjassa koko ajan, sillä tekoprosessi kestää tarvittavien kuivattamisten vuoksi viikon. Viikonlopun esitysten lapset saivat kipsisilauksen tiistaina ja keskiviikkona. Lastentekoakin ohjaa kustannusten pitäminen mahdollisimman pieninä.

– Ratkaisu on niin halpa kuin mahdollista. Ohjaajan alkuperäinen idea oli, että lapset olisivat keraamisia ja keraamikolla teetettyjä. Olin yhteydessä yhteen, joka kysyi, että mitä ne saisivat maksaa. Vastasin, että sata euroa per esitys olisi älyttömän paljon. Tällä toteutuksella materiaalikulut ovat seitsemisen euroa per lapsi.

l l l

Woyzeckin viimeinen esitys kaupunginteatterin Jukola-salissa tänään torstaina kello 19. Punaisen viivan seuraavat esitykset huomenna perjantaina kello 19 ja lauantaina kello 13 Jukola-salissa.

Kirjoittaja:
Petteri Värtö