Categories
Artikkelit

Suvorovin kanavien entisöinti loppusuoralla

SUVI TURTIAINENSuvorovin kanavien kunnostus saadaan päätökseen tämän vuoden

SUVI TURTIAINEN

Suvorovin kanavien kunnostus saadaan päätökseen tämän vuoden aikana. Viimeiset kunnostukset tehdään pääosin kevään ja kesän aikana. Teletaipaleen ja Kukonharjun kanavilla tehtävät korjaustyöt eivät estä kanavissa liikennöintiä.

Muinaismuistolain rauhoittamien Teletaipaleen ja Kukonharjun kanavien parannukset helpottavat etenkin turistien liikkumista alueella. Kanavien läheisyyteen rakennetaan opastettujen polkujen lisäksi parkkipaikkoja ja bussikatos vierailijoita varten.

Historiallista kanavaympäristöä Museovirasto aikoo kohentaa koristeistutuksin ja opastetauluin.

Teletaipaleen kanavan länsipäähän Museovirasto rakentaa kesän aikana laiturit suojaamaan kanavan hirsirakenteita. Vastaavat suojalaiturit on jo rakennettu kanavan itäosiin. Myös loput kanavan reunakiveyksistä kunnostetaan alkuperäisen suunnitelman mukaisiksi kesän aikana.

Teletaipaleen kanavan lisäksi myös Kukonharjun kanava viimeistellään tämän vuoden aikana. Arkeologisista kaivauksista tunnetun Kukonharjun ympäristöön aiotaan rakentaa muinaisjäännöspolku. Polun varteen laitetaan esille harrastajien ja ammattilaisten tekemiä arkeologisia löytöjä.

Kukonharjun vanha laituri kunnostetaan veneilijöitä varten. Lisäksi aiemmin kunnostettua kanavakivetystä joudutaan kunnostamaan sortumien vuoksi. Sortumia ovat aiheuttaneet veneiden peräaallot ja kanavan reunustan puusto.

Suvorovin kanavat ovat Museoviraston valvomia ja hallinnoimia muinaisjäännöksiä. Nimensä kanavat ovat saaneet suunnittelijansa, kenraali A. V. Suvorovin mukaan. Kanavat on rakennettu alun perin 1700-luvun lopussa.

Teletaipaleen ja Kukonharjun kanavat ovat Museoviraston viimeisiä entisöintikohteita vuonna 2002 aloitetussa Suvorovin kanavien restaurointiprojektissa.

Kirjoittaja:
Suvi Turtiainen