Categories
Artikkelit

Sosiaali- ja terveyspiiri saa johtajan kesäkuussa

Etelä-Karjalan sairaanhoitopiiri tekee viralliset päätökset sosiaali- ja terveyspiirin valmistelusta. Parikkala tulee uutena kuntayhtymän jäseneksi.

URPO LAANINEN

Etelä-Karjalaan perustettava maakunnallinen sosiaali- ja terveyspiiri saa toimitusjohtajan kesäkuussa. Hänet valitsee nykyisen sairaanhoitopiirin valtuusto.

Sosiaali- ja terveyspiirin valmisteluun liittyvät viralliset päätökset tekevät noin vuoden ajan Etelä-Karjalan sairaanhoitopiirin hallitus ja valtuusto. Valmistelua johtavilla kuntien ohjausryhmällä ja työvaliokunnalla ei ole juridista asemaa päätöksenteossa. Ne ovat vain kuntien työrukkasia.

Sairaanhoitopiirin hallitus esitti perjantaina, että valtuusto perustaa seuraavassa kokouksessaan 19. maaliskuuta sosiaali- ja terveyspiirin toimitusjohtajan viran. Valtuusto valitsee sitten toimitusjohtajan kesäkuun kokouksessa.

Toimitusjohtajan kelpoisuusvaatimukset ovat hallituksen esityksen mukaan aika väljät: virkaan soveltuva ylempi korkeakoulututkinto, riittävä perehtyneisyys virkaan kuuluviin tehtäviin ja riittävä johtamiskokemus.

Toimitusjohtajan tuloon saakka terveyspiirin valmistelutyötä vetää projektipäälliköksi kutsuttu Tarja Myllärinen.

Sairaanhoitopiirin hallitus ja valtuusto päättävät toimitusjohtajan valinnan lisäksi sosiaali- ja terveyspiirin organisaation, talousarvion, keskeiset virkavalinnat, mahdolliset virkanimikemuutokset ja keskeiset johtosäännöt.

Hallitus hyväksyi jo perjantaina sairaanhoitopiirin perussopimuksen muutoksen, jonka kaikki Etelä-Karjalan kunnat ovat hyväksyneet. Uutena jäsenkuntana kuntayhtymään liittyy Parikkala, joka samalla eroaa Itä-Savon sosiaali- ja terveyspiirin kuntayhtymästä.

Hallitus esitti valtuustolle, että Parikkalan kunta voi valita edustajansa puheoikeudella sairaanhoitopiirin hallituksen ja valtuustoon loppuvuodeksi. Uuden sosiaali- ja terveyspiirin valtuusto ja hallitus aloittavat toimintansa syksyn kunnallisvaalien jälkeen noin vuoden päästä.

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestämisvastuu siirtyy uudelle piirille vuoden 2009 alussa, mutta käytännössä kuntien palvelutoiminnot ja henkilöstö siirtyvät vasta vuoden 2010 aikana.

Imatra osallistuu sosiaali- ja terveyspiirin päätöksentekoon vain erikoissairaanhoidon ja erityishuollon osalta.

Nykyisin Lappeenrannan järjestämä terveyskeskuspäivystys siirtyy sairaanhoitopiirille jo ensi syyskuun alussa.

Kirjoittaja:
Urpo Laaninen