Ari Santanen tuo uusia juonia SaiPan hyökkäyskuvioihin

SaiPa solmi kahden vuoden sopimukset kaikkien valmennustiimin kahdeksan jäsenen kanssa. Joukkueen kevään harjoituskausi alkaa tänään.

ANSSI SILVENNOINEN

LAPPEENRANTA. Sputnik-paitaa yhdentoista kauden ajan kantanut Ari Santanen palaa Lappeenrannan Kisapuiston vaihtoaitioon pikkutakki päällään. Jääkiekon SM-liigassa pelaava SaiPa kiinnitti Santasen kakkosvalmentajaksi kahden vuoden sopimuksella, kuten kaikki muutkin valmennustiimin jäsenet.

Santasen lisäksi lajivalmennuksesta vastaavat päävalmentaja Ari-Pekka Selin, maalivahtivalmentaja Jarmo Myllys ja uusvanhana remmiin loikkaava Janne Mälkiä, joka toimi päättyneellä kaudella SaiPan B-juniorien vastuuvalmentajana. Mälkiän titteli on apuvalmentaja ja videokoordinaattori, jona hän on toiminut myös Suomen A-maajoukkueessa vuodesta 2003.

Jorma Jaatisen vetämässä fyysisen valmennuksen ryhmässä jatkavat Vesa Toivola ja Anu Lähteenaro-Toivola. Ryhmän täydentää fysioterapeutti Pertti Laakso.

Toimitusjohtaja Sami Koikkalainen hehkuttaa valmennustiimistä löytyvän osaamista ja annettavaa monilta eri osa-alueilta.

– Uskaltaisin väittää, että tämä on yksi SM-liigan kovimmista valmennusryhmistä.

Hyppäys valmennustiimiin ei ole Santaselle valtaisa. Lappeenrantalaistunut porilainen on avustanut SaiPaa viime vuosina monin tavoin.

SaiPan kakkosvalmentajan tontti on Santaselle tuttu jo vuoden 2002 keväältä, jolloin hän seisoi Petri Skrikon rinnalla Teijo Räsäsen saatua potkut päävalmentajan pallilta.

Tämän jälkeen Santanen on ollut SaiPan katsomovalmentaja.

– Olen halunnut pitää tuntuman siihen, mitä kiekossa tapahtuu. Joskus ajattelin, että haluan vielä kokeilla valmentamista. Nyt se tuli mahdolliseksi, joten päätin tarttua tilaisuuteen, Santanen kertoo.

Santanen oli Selinin ykkösvaihtoehto repsikan paikalle.

– ”Sanni” on ollut katsomovalmentajana koko ajan, kun olen ollut täällä. Sitä kautta hän on tullut tutuksi, Selin kertoo.

– Olemme miettineet ja juonineet pelin asioita yhdessä. Tulin vakuuttuneeksi, että hän on oikea kaveri tähän hommaan.

Santanen tunnettiin kaukalossa taito- ja tahtopelaajana, joka ei sortunut koiruuksiin, vaan tykitti mielummin maaleja. Tehoja kertyi erityisesti ylivoimalla – toisin kuin SaiPalla viime kausien aikana.

Santasen rooliksi tuleekin hyökkääjien peluuttaminen. Selin peluuttaa puolustajat.

– Pyrimme siihen, että saamme hyökkäyspelistä entistä luovempaa ja mielikuvituksellisempaa. Toivon tuovani hyökkäämiseen uusia ideoita, Santanen sanoo.

Santanen toimi peliuransa loppupuolella SaiPan kapteenina. Pelaaminen päättyi vakavaan polvivammaan.

Sen jälkeen Santanen kouluttautui insinööriksi. Jääkiekko-opintojen puolelta taskussa on NVT-tutkinto. Viime vuodet Santanen on toiminut esimiehenä Ramirent Finland Oy:n Lappeenrannan toimipisteessä.

SaiPa aloittaa harjoituskautensa tänään. Jääharjoitusten määrä vähenee 15-16:een viime kevään 40:stä.

Neljän viikon tiiviin jääharjoitusjakson tavoitteena on panostaa määrän sijasta laatuun.

– Uskon pelaajien olevan näin valmiimpia ja motivoituneempia harjoitteluun, Selin sanoo.

– Jääharjoitukset ovat tärkeitä. Monilla pelaajillamme on sellaisia puutteita, joita voi parantaa vain jäällä.

Taisteleva pelitapa säilyy SaiPan tavaramerkkinä. Oman särmänsä Idän jätin pelitapaan tuovat isokokoiset pelaajat, kuten Pauli Levokari, Shayne Toporowski ja Jonne Virtanen.

– He ovat sellaisia kulmakiviä, joista ihmiset näkevät, että kyse on miesten joukkueesta. Ainahan se on tavoitteena, ettei vastustajalla ole kaukalossa kivaa, Selin sanoo.

Maalivahtipuolella Myllyksen haastavana tehtävänä on koulia nuoria Iiro Tarkkia ja Ville Hostikkaa tähdenlennoista kiintotähdiksi.

– Kilpailutilanne on positiivinen. ”Hosti” tulee haastamaan Tarkkia, mikä innoittaa molempia tekemään töitä.

Tarkin suoritusvarmuus yllätti Myllyksen päättyneellä kaudella.

– On hyvän maalivahdin merkki, jos pelaaja pystyy vetämään sitä yhtä viivaa ilman suuria suoritustason heilahteluja.

Seppo Rautiovaara

Kuvateksti

Kakkosvalmentajan pestiin tarttuminen vaati Ari Santaselta lyhyen, mutta tiukan pähkäilyn. – Koko hommassa on niin paljon plusmerkkisiä asioita, että tilaisuuteen piti tarttua. Työ on haasteellista, mutta positiivisella tavalla.

ARI SANTANEN

s. 5.4.1968 Porissa.

Vaimo ja kaksi lasta.

Seurat pelaajauralla: Porin Ässät, SaiPa.

1. divisioonassa 225 ottelua, 105 maalia ja 141 syöttöä.

SM-liigassa 294 ottelua,

80 maalia ja 76 syöttöä.

Kirjoittaja:
Anssi Silvennoinen