Joutsenon isot ykköshankkeet pääterveysasema ja auditorio

Kaupunginhallitus päivitti kuntaliitoksen 22,9 miljoonan euron investointiohjelman. Vuonna 2009 rahoitetaan myös vanhojen asuntoalueiden kunnallistekniikkaa ja kyläkeskusten tievalaistusta.

URPO LAANINEN

JOUTSENON Energia Oy:n arvoon perustuva investointiohjelma on päivitetty. Joutsenon kaupunginhallitus päätti, että vuoden 2009 hankelista käsittää pääterveysaseman laajennuksen ja peruskorjauksen, koulukeskuksen auditorion, kolmen kyläkeskuksen tievalaistuksen ja vanhojen asuntoalueiden kunnallistekniikan aloitusrahat.

Energiayhtiön arvon mukaiset ylimääräiset investoinnit ovat viiden vuoden aikana 22,9 miljoonaa euroa. Ne on tarkoitus tehdä hieman etupainotteisesti. Lisäksi Joutsenon kaupungin alue saa Lappeenrannan budjetista sille kuuluvat normaalit vuosi-investointinsa.

Loppujen hankkeiden tärkeysjärjestyksen kaupunginhallitus hyväksyy elo-syyskuussa.

Kaupunginhallituksen puheenjohtajan Risto Kakkolan (sd.) mukaan viiden vuoden investointiohjelmassa on paljon hankkeita, joita Joutseno ei olisi pystynyt omin voimin tekemään. Kaupungin normaalit investoinnit ovat olleet viiden miljoonan euron paikkeilla.

– Investointilista on tärkeä. Ei siinä ole mitään röhkimistä, vaan hankkeet ovat tavallisia juttuja, jotka palvelevat Joutsenon alueen asukkaita, Kakkola vakuutti.

Kaupunginhallituksen varapuheenjohtaja Matti Ahvonen (kesk.) totesi, että hankkeiden suunnittelu oli syytä panna liikkeelle välittömästi. Se vie aikansa, ja viisi vuotta on lyhyt aika toteuttaa investoinnit.

Pääterveysaseman ja palvelukeskuksen saneeraushankkeiden sekä koulukeskuksen auditorion yleissuunnittelun kaupunginhallitus pisti heti liikkeelle. Päätökset tehtiin yksimielisesti.

Kaupunginjohtaja Kari Korkiakosken mukaan pääter-veysaseman ja palvelukeskuksen remontteja ei voida tehdä yhtä aikaa. Terveysaseman laajennus vaatii myös kaavamuutoksen, joka tehdään rinnan yleissuunnittelun kanssa.

– Uskon, että pääterveysasemalla päästään liikkeelle ensi vuoden alussa.

Hankkeiden kustannukset nousivat alkuperäisistä. Pääterveysaseman ja palvelukeskuksen kustannusten katto on 11 miljoonaa. Korkiakoski uskoo, että raha riittää.

Joutsenolla on ensi vuonna toteutettavien hankkeiden suunnitteluun rahaa käytössä 200 000 euroa, jonka Lappeenrannan kaupunginvaltuusto myönsi helmikuussa viime vuodelta siirtyneistä keskeneräisistä hankkeistaan. Se otetaan takaisin 22,9 miljoonan ohjelmasta.

Koulukeskuksen auditorion suunnittelu tehdään tänä vuonna samoista rahoista. Rakentamisen kustannusarvio on 300-500 000 euroa. Auditorio valmistuu ensi vuonna.

Vanhojen asuntoalueiden kunnallistekniikan kunnostus alkaa myös ensi vuonna. Katurakenteisiin, vesihuoltoon ja päällysteisiin on tarkoitus käyttää vuosittain 300 000 euroa. Viiden vuoden kustannukset ovat 1,5 miljoonaa.

Parjalan, Ravattilan ja Aholan kyläkeskusten tievalaistuksiin varattiin ensi vuodelle 100 000 euroa. Kaikilla kolmella kylällä toimii koulu.

Sen sijaan Ravattilan koulun liikennejärjestelyt jäävät myöhemmiksi. Niistä on neuvoteltava vielä tiehallinnon kanssa. Kaupunginhallitus palaa asiaan loppukesästä.

Investointiohjelman muut hankkeet toteutetaan vuoden 2009 jälkeen. Niistä suurin on harjoitusjäähalli, jolle Risto Kakkolan mielestä on tarvetta. Liikuntaväkeä palvelevat myös kumihiekkatekonurmikentän rakentaminen raviradan kentälle ja keskuskentän nurmen uusiminen.

Joutseno pistää energiayhtiöstä saatavilla rahoilla kuntoon Keskuskadun ja sen puistot.

Korvenkylälle rakennetaan uusi päiväkoti, jonka yhteyteen tulevat tilat neuvolalle ja kirjastolle. Myös keskustaajama saa uuden päiväkodin.

22,9 miljoonan euron investointiohjelmaan eivät mahtuneet Korvenkylän koulun laajennus, Kuutostien radan alitukset, Rientolan peruskorjaus ja Myllymäen laskettelukeskuksen hankkeet.

PEKKA HÖLKKI

Kuvateksti

Joutsenon pääterveysaseman remontti ja laajennus alkavat ensi vuonna. Peruskorjaus käsittää muiden muassa potilasvessat ja turvajärjestelmän.

JOUTSENON ENERGIA OY:N

ARVON MUKAISET INVESTOINNIT

Pääterveysaseman laajennus ja peruskorjaus sekä palvelukeskuksen kunnostus, yhteensä 11 miljoonaa euroa.

Varautuminen palveluasumisen tukemiseen, 200 000 euroa.

Keskustan uusi päiväkoti, 2,5 milj.

Harjoitusjäähalli urheilukeskukseen, 2,2 milj.

Koulukeskuksen auditorio ja putkistoremontti, 2,3 milj.

Korvenkylän lähipalvelupiste (uusi päiväkoti, neuvola ja kirjasto), 1,3 milj.

Ravattilan koulun liikennejärjestelyt, 300 000 euroa.

Keskuskadun ja yleisten alueiden kunnostaminen, 800 000 euroa.

Vanhojen asuinalueiden infrakunnostukset, 1,5 milj.

Kyläkeskusten valaistus ja liikennejärjestelyt (Parjala, Ravattila ja Ahola), 100 000 euroa.

Kumihiekkatekonurmi raviradan kentälle ja keskuskentän nurmen uusiminen, 500 000 euroa.

Yhteensä 22,9 miljoonaa euroa.

Kirjoittaja:
Urpo Laaninen