Kimpisen ja Tyysterniemen koulut aiotaan lakkauttaa

Päätökset tehdään syksyllä. Kasvatus- ja opetustoimi esittää Lappeenrantaan viittä uutta päiväkotia.

SEIJA HACKMAN

LAPPEENRANTA. Kimpisen yläkoulu lakkautuu ehkä vuonna 2010. Lappeenrannan alakouluista lähivuosina lopettanee Tyysterniemen koulu. Lappeenrannan lukiot säilyvät ennallaan vuoteen 2015. Esitykset sisältyvät luonnokseen kasvatus- ja opetustoimen palveluverkkouudistuksesta.

Kasvatus- ja opetustoimi esittää myös viiden uuden päiväkodin perustamista. Luukkaan ja Alakylän koulujen yhteyteen tulevien päiväkotien rakentaminen halutaan aloittaa heti. Asia on esillä kasvatus- ja opetuslautakunnassa tiistaina.

Henkilöstö voi kommentoida palveluverkkoluonnosta 18. huhtikuuta asti. Kuntalaisille tarkentunut luonnos esitellään 27. toukokuuta.

– Päätöksiä tehdään marraskuussa, kertoo kasvatus- ja opetustoimen johtaja Tuija Willberg.

Peruskoululaisten määrä vähenee Lappeenrannassa vuoteen 2025 mennessä noin 560 oppilaalla, lukiolaisten määrä liki 200 oppilaalla. Kimpisen yläkoulu valikoitui lakkautettavaksi, koska se on pienin.

– Samalla Kimpisen lukio saisi asialliset tilat. Myös valmistava opetus voitaisiin siirtää länsialueelta keskustaan, jossa se palvelisi eri suunnista tulevia oppilaita.

Kimpisen koulun voisi Willbergin mukaan lakkauttaa heti, kun Armila on saneerattu. Jos remontti saa rahaa vuosille 2009-2010, jo vuoden 2010 aloittavat luokat voitaisiin ohjata Armilaan tai Kesämäkeen. Kimpisessä koulunsa aloittaneet myös lopettaisivat sen Kimpisessä.

Alakouluja karsittaisiin yhdistämällä Tyysterniemen koulu Voisalmen kouluun, jonne mahtuisivat kaikki alueen oppilaat.

– Tontti myytäisiin ja rahoilla remontoitaisiin Voisalmen koulua, Willberg selvittää.

Tyysterniemen muutosten aikataulu riippuu myös erityisopetuksen järjestelyistä.

Lukioille palveluverkkoluonnos antaa hengähdysaikaa vuoteen 2015, jolloin kriittinen tuhannen oppilaan raja tulee vastaan. Sen jälkeen kolmen lukion mallissa Lauritsalan lukio olisi Tuija Willbergin mukaan oppilasmäärältään liian pieni. Kahden lukion mallissa taas lukion tilat loppuisivat kesken.

Jos oppilasmäärät laskevatkin jo lähivuosina, vähennys kohdistetaan Lauritsalan lukioon. Kimpisen ja Lyseon lukiot on tarkoitus säilyttää väliaika nykykoossaan.

Päiväkotipulaan kasvatus- ja opetustoimi vastaa jo ennen koko palveluverkkoa koskevia päätöksiä. Luukkaan uuden päiväkodin toivotaan olevan käytössä ensi vuoden alussa.

Sen ja Alakylän lisäksi suunnitteilla ovat päiväkodit Ruoholammelle, Myllymäkeen ja Kesämäkeen.

Viiteen uuteen päiväkotiin tulisi yhteensä noin 500 paikkaa.

Kirjoittaja:
Seija Hackman