Lappeenranta ja Ylämaa aloittavat yhteistyöneuvottelut

Kaikki yhteistyömuodot ovat pöydällä mahdollista kuntaliitosta myöten. Lappeenranta ja Ylämaa nimesivät neuvottelijansa. Selvitystyö valmistuu kesäkuun puoliväliin mennessä.

URPO LAANINEN

Lappeenrannan kaupunginhallitus otti vastaan Ylämaan kunnan tarjouksen ja valitsi edustajansa yhteistyöneuvotteluihin. Ne alkavat lähiaikoina.

Yhteistyötoimikunnalla on aikaa esitysten tekoon kesäkuun puoliväliin saakka.

Ylämaan kunta esitti 10. maaliskuuta yhteistyöhanketta. Tarkoitus on selvittää kaikki keinot, joilla voitaisiin yhteisesti turvata, tiivistää ja vahvistaa Ylämaan alueen peruspalveluja sekä asunto-, työpaikka-, elinkeino- ja yhdyskuntarakennetta.

Ylämaan mukaan keinoihin kuuluvat kaikki vaihtoehdot nykyistä tiiviimmästä yhteistyöstä aina mahdolliseen kuntaliitokseen.

Lappeenrannan kaupunginhallitus suhtautui esitykseen myönteisesti ja totesi, että selvitystyö sisältää myös mahdollisen kuntaliitoksen.

Ylämaan kunnanjohtaja Esko Hämäläinen sanoi, että Ylämaalla ei ole otettu kantaa vaihtoehtoihin. Mitään johtopäätöksiä ei voida vielä vetää.

– Nyt avataan keskustelu, miten Ylämaalla tiivistetään yhteistyötä Lappeenrannan kaupungin kanssa.

Hämäläisen mukaan toimikunta tekee kesäkuun puolivälissä omat esityksensä yhteistyövaihtoehdoista, ja vasta sitten alkaa niiden virallinen selvittäminen.

Ylämaan seurakunta on käynyt omia yhdistymisneuvottelujaan Lappeenrannan seurakuntayhtymän kanssa, mutta neuvonpidoissa ei ole päästy vielä yksimielisyyteen.

Lappeenrannan kaupunginjohtaja Seppo Miettinen toteaa, että kaupunki on valmis avoimin mielin tarkastelemaan yhteistyömahdollisuuksia ja katsomaan, miltä asiat näyttävät Ylämaan kannalta.

– Pidämme luonnollisena, että tarkastelun tulee sisältää myös mahdollinen kuntaliitos.

Miettisen mukaan Lappeenranta ja Ylämaa ovat tehneet yhteistyötä pitkän ajan, ja siksi alkukesä on riittävä takaraja. Selvitystyö alkaa välittömästi, ja neuvottelut ajoittuvat huhti-toukokuulle.

Lappeenrannassa on tällä hetkellä 59 400 ja Ylämaalla 1 440 asukasta.

Lappeenrannan kaupunginhallitus nimesi yhteistyötoimikunnan luottamushenkilöjäseniksi kaupunginvaltuuston puheenjohtajan Heikki Järvenpään, kaupunginhallituksen puheenjohtajan Eeva Arvelan, kaupunginhallituksen ensimmäisen varapuheenjohtajan Ari Torniaisen ja kaupunginhallituksen jäsenen Paula Kuikka-Kiljusen.

Lisäksi toimikuntaan nimettiin kaupunginjohtaja Seppo Miettinen.

Toimikunnan sihteeriksi tuli kehitysjohtaja Markku Heinonen.

Kuvateksti

Ylämaan neuvottelijoita ovat kunnanvaltuuston puheenjohtaja Jukka Lohko (kesk.), kunnanhallituksen puheenjohtaja Ari Alatalo (kesk.), kunnanhallituksen varapuheenjohtaja Paavo Apo (kesk.) ja kunnanhallituksen jäsen Helena Laapas (kok.) sekä kunnanjohtaja Esko Hämäläinen.

Kirjoittaja:
Urpo Laaninen