Lappeenrantaan ei tule uutta poliisitaloa vuosiin

Poliisin rahat eivät meinaa riittää edes henkilöstön palkkoihin saati uusiin kiinteistövuokriin. Lappeenrannan poliisitalo tulee ajankohtaiseksi aikaisintaan ensi vuosikymmenellä.

HEIKKI SOPANEN

SIMOLANTIEN varteen ei nouse lähivuosina uutta Lappeenrannan poliisitaloa. Uuden poliisi- tai oikeustalon tarvetta ei kiellä kukaan, mutta Lappeenrannan edellä on pitkä lista muita rakennuskohteita.

Lisäksi poliisin rahat ovat niin tiukilla, että kaikkia ehdotuksia uusien vuokraneliöiden rakentamisesta on harkittava tarkkaan.

Poliisiylijohtaja Markku Salminen sanoo, että poliisin budjettirahat eivät riitä kunnolla edes henkilöstön palkkoihin saati uusiin kiinteistövuokriin.

– Maksamme jo nyt vuokria 55 miljoonaa euroa vuodessa. Se on niin iso kustannus, että se alkaa syödä jo henkilöstörahoja. Jokainen remontti tai uusi talo lisää vuokramenoja.

Poliisin nykyisistä toimitiloista 80 prosenttia omistaa Senaattikiinteistöt, jolle poliisi maksaa niistä vuokraa. Yleinen toimintamalli on, että kun rakennuksen hankesuunnitelma hyväksytään, poliisille myönnetään valtion budjetista myös vuokrarahat. Senaattikiinteistöt rakentaa ja rahoittaa hankkeen, ja perii poliisilta tuntuvaa vuokraa.

Ja rakentaapa toimitilat kuka hyvänsä, poliisi menee niihin vuokralaiseksi.

Suunnittelujohtaja Arto Kujala sisäministeriön poliisiosastolta kertoo, että puolitoista vuotta sitten tehdyssä hankelistassa Lappeenrannan poliisitalo keikkuu 11. sijalla.

– Päätökset kohteen korjaamisesta tai uuden rakentamisesta tehdään erikseen. Lappeenrannassa todellinen vaihtoehto on uuden rakentaminen, joskaan nykyisen laitoksen remonttiakaan ei ole suljettu pois.

Kujalan sanoo, että listaa on tarkoitus päivittää poliisilaitosuudistuksen vuoksi ja sen järjestys saattaa muuttua.

– Lappeenrannan osalta rakentaminen menee kuitenkin ensi vuosikymmenelle.

Poliisiylijohtaja Salmisen mukaan tilojen rakentamisessa on pyrkimys yhteisiin tiloihin oikeuslaitoksen kanssa aina, kun mahdollista.

Tällä hetkellä investointilistan kärjessä ovat alueellistamiseen liittyvät hankkeet, kuten tekniikkakeskuksen siirtäminen Kuusankoskelle ja Tampereen poliisiammattikorkeakoulu. Niiden jälkeen tulevat hometalot, niin vanhat kuin uudemmat.

Kolmannessa kategoriassa ovat peruskorjattavat tai muuten tarvittavat tilat.

– Pidän hyvin epätodennäköisenä, että uudisrakentamiseen kyettäisiin lähivuosina. Pelivaraa ei ole.

Lappeenrannan poliisitalolle on valmiiksi katsottuna yksi sopiva paikka Simolantiellä, entisen Karjaportin korttelin alueella.

Poliisipäällikkö Tapio Saarni sanoo, että uusille tiloille on ollut tarvetta koko 2000-luvun.

– Neuvotteluja on käyty eri osapuolten kanssa, mutta aikataulu on täysin avoin. Ministeriöhän tässä on avainasemassa.

Imatran kihlakunnan yhdistäminen Lappeenrantaan ensi vuoden poliisilaitosuudistuksessa antaa lisäpontta uusien tilojen tarpeelle. Myös käräjäoikeuden lähtö evakkoon Rakuunamäeltä voisi vauhdittaa yhteisen poliisi-oikeustalon rakentamista.

Rakennusliike Oka Oy osti muutama vuosi sitten Simolantieltä tontteja mielessään poliisitalon rakentaminen.

Okan aluejohtajan Kari Metsäkallion mukaan yhtiö odottaa yhä, että hanke lähtisi liikkeelle.

– Meillä on tarjota hyvä paikka talolle. Tilanne olisi muutenkin otollinen, kun käräjäoikeus joutuu muuttamaan Rakuunamäeltä ja poliisi on surkeissa tiloissa.

Metsäkallio sanoo, että yhtiöllä ei ole hengenhätä, mutta jos vähään aikaa ei ala tapahtua, Oka käy miettimään muita rakennuskohteita tonteilleen.

Poliisipäällikkö Saarni ei ota kantaa talon rakentajaan, mutta sanoo, että Simolantie on hyvä paikka.

Lappeenrannan kaupungin kaavoituspäällikkö Erkki Jouhki lupaa, että kaavoitus ei tule jarruttamaan poliisitalon rakentamista.

– Nykyinen kaavakin mahdollistaa ymmärtääkseni rakentamisen, mutta teemme hankkeelle oman asemakaavan heti, jos se lähtee liikkeelle. Etukäteen kaavaa ei kannata muutella.

Jouhki sanoo, että Simolantie on tulevaisuuden alue, jonka rakentamisella ei ole hirveä kiire. Kaupunkiin rakennetaan toimistotiloja muutenkin riittävästi.

– Mutta jos joku firma haluaa tehdä sinne pääkonttorinsa, niin siitä vaan. Alue on sen verran suuri, että sinne mahtuu muutakin kuin poliisitalo. Poliisitalo vie tilaa kahden kaavatontin verran.

Kirjoittaja:
Heikki Sopanen