Lauritsalan suihkuallas sai nopeasti puolustajia

Huonokuntoisen altaan korvaaminen perennapenkillä ei taida saada kannatusta Lauritsalassa.

LEENA SALLINEN

LAPPEENRANTA. Lauritsalan suihkuallas on noussut lumen alta puheenaiheeksi Lappeenrannassa. Kaupungin tekninen toimi suunnittelee sen muuttamista kukkapenkiksi, koska huonokuntoisen suihkusysteemin ylläpito tulee kalliiksi.

Tekninen lautakunta jätti muutosesityksen pöydälle 19. maaliskuuta ja päätti kuulostella asiasta Lauritsalan asukasjärjestöjen mielipiteitä.

Yksittäisiä kansalaismielipiteitä on julkisuuteen jo tullut, ja niissä on puolustettu suihkualtaan säilyttämistä. Samansuuntaisia kannanottoja tuli oitis lisää altaan äärellä tiistaina.

– Kaupunki sortaa meitä lauritsalalaisia alvariinsa. Laittakoot siihen sellaiset pumput, että se pysyy kunnossa. Ei se kaupunkia kaada, jos on varaa pitää kadutkin lämpimänä keskustassa, sanoi vuodesta 1945 Lauritsalassa asunut Maire Kinnunen.

Hän kulki puoliltapäivin Luukkaantorilla, jossa suihkuallas sijaitsee. Kaupungin ympäristötyöntekijä Eila Härkönen kolasi samaan aikaan parkkialueelta lisää lunta allasta ympäröiviin kinoksiin. Hän on pitänyt 18 vuotta Lauritsalaa siistinä.

– Kyllähän suihkuallas työllistää paljon, mutta onhan se nätti kesällä, Härkönen sanoi ja kannatti hänkin altaan säilyttämistä.

Lauritsalan perinteitä vaaliva Lauritsala-seura ei ole vielä käsitellyt asiaa kokouksessaan.

– Kyllä myö varmasti otetaan siihen kantaa, sanoi seuran sihteeri Maila Jääskeläinen.

Hän uumoili, että seura haluaa suihkualtaan säilyttää. Sitä mieltä on ainakin Jääskeläinen itse.

– Onhan se toista kuin perennapenkki. Se on kiva viileä keidas Lauritsalan keskellä.

Jääskeläinen kertoi nähneensä, kun humalainen nainen hyppäsi keitaaseen vilvoittelemaan. Koiriakin siinä on kuulemma uitettu.

Altaassa touhutaan kaikenlaista, tietää myös puutarhuri Maija Oikarinen kaupungin teknisestä toimesta, jossa kaupungin suihkulähteet ovat hänen vastuullaan.

Oikarisen mukaan huono hygienia on Lauritsalan suihkualtaan ongelma teknisten remppojen lisäksi. Tekniikassa pettää pumppu, joka pitää uusia usean kerran kesässä. Rahanreikiä on myös altaan pohjassa. Vesi vuotaa siellä halkeamiin.

Allasta pitää täyttää kolmesti viikossa ja pestä kolmesti kesässä. Pesukerta maksaa noin tuhat euroa.

– Altaaseen pitäisi tehdä valtavat remontit, jotta se toimisi kunnolla, Oikarinen sanoi.

Oikarisen puolesta tehtäköön allasremontti, jos asukkaat niin haluavat ja kaupungilta löytyy remonttiin rahaa. Hän pitää kuitenkin tarkoituksenmukaisempana ratkaisuna perennapenkkiä. Sen teko altaan paikalle maksaa teknisen toimen arvion mukaan noin 1 500 euroa.

Perennat ovat monivuotisia kukkia, joiden lisääminen kaupunkien istutuksissa on Oikarisen mukaan tämän päivän trendi.

– Perennoissa on upeita vaihtoehtoja, joista saisi väriä ja näyttävyyttä. Lauritsalaan saisi hienon perennapenkin. Se olisi Lauritsalan keskellä ihan toista kuin likainen lätäkkö.

Suihkuallas on rakennettu Lauritsalan Luukkaantorille muistelujen mukaan joskus 1970-luvulla. Lauritsalan kauppalaa esittävässä kuvateoksessa vuodelta 1966 sen seutuvilla on ruohikkoinen kumpareikko, jossa on pari koivua ja pensaita.

1990-luvulla toteutettiin Lauritsala lehteväksi -kampanja. Sen aikana suihkuallas uusittiin muun muassa laatoituksilla ja istutuksilla.

– Luukkaantori sai entistä hienomman suihkulähteen, kertoo Etelä-Saimaan uutinen vuodelta 1999.

Lappeenrannassa on suurehko suihkuallas myös Kansalaistorilla eli kaupungintalon edustatorilla. Se on Maija Oikarisen mukaan todennäköisesti menossa remonttiin.

Kaupungin ytimessä suihkuaa kesäisin kurkipatsas.

– Sekin vuotaa ja falskaa, mutta se on niin pieni, Oikarinen sanoo.

Pieni suihkulähde on myös Kasinonpuistossa. Kaupungin suurin suihkulähde ryöppyää kesäisin Kaupunginlahdella Saimaasta.

MIKA STRANDÉN

Kuvatekstit

Lauritsalan suihkuallas Luukkaantorilla on nyt lumen alla. Kaupungin ympäristötyöntekijä Eila Härkönen on 18 vuotta huolehtinut sen siisteydestä.

Maire Kinnusen mielestä kaupungin pitää laittaa suihkuallas kuntoon.

Kirjoittaja:
Leena Sallinen