Tibor Bogányi vahva ehdokas kaupunginorkesterin puikkoihin

Valintatoimikunta haastatteli unkarilaissyntyistä kapellimestaria maanantaina. Muista haastatteluista ei ole toistaiseksi sovittu. Bogányi on orkesterin suosikki uudeksi kapellimestariksi.

LIISA KUKKOLA

Lappeenrannan kaupunginorkesterin uusi kapellimestari on mitä todennäköisimmin unkarilaissyntyinen Tibor Bogányi.

Kulttuurilautakunnan valitsema toimikunta haastatteli Bogányita maanantaina. Bogányi on parhaillaan Lappeenrannassa, sillä hän johtaa torstaina kaupunginorkesterin konsertin musiikkiopiston Helkiö-salissa. Bogányi on vieraillut Lappeenrannassa aikaisemminkin – muun muassa viime syksynä.

KAUPUNGINORKESTERIN kapellimestaria ei ole haettu julkisilla ilmoituksilla. Valintaa varten nimitetty toimikunta päätyi hakumenettelyyn, jossa varteenotettavat ehdokkaat kutsutaan toimikunnan haastateltaviksi.

– Eihän näitä mahdollisia vaihtoehtoja nyt edes niin paljon ole, kulttuurilautakunnan puheenjohtaja Kullervo Lehtonen sanoo.

Toimikunnankin puheenjohtajana oleva Lehtonen sanoo luottavansa siihen, että toimikunta saa alan asiantuntijoilta parhaat mahdolliset nimet mietittäväkseen.

– Orkesterissa kyllä tiedetään, mitä siellä taiteellisesti tarvitaan. Meidän maallikoiden mietittäväksi jäävät sitten valinnan taloudelliset raamit, että pysytään siinä mitä on päätetty, Lehtonen sanoo.

Kun kapellimestaria lähdettiin hakemaan, kaavailtiin haastatteluihin otettavaksi kolme henkilöä. Lehtonen ei toistaiseksi tiedä, ketkä kaksi muuta olisivat tulossa toimikunnan jututettavaksi tai onko haastatteluista edes sovittu.

Toimikunnalta odotetaan ehdotusta kapellimestariksi valittavasta henkilöstä huhtikuun yhdeksäntenä päivänä pidettävään kulttuurilautakunnan kokoukseen.

Sitä ennen toimikunnan olisi ehdittävä haastatella ehdokkaat ja pyytää ehdokkaista kaupunginorkesterin lausunto.

– Maanantaina haastatellaan Bogányi, ja sen jälkeen edetään pätkä kerrallaan, Lehtonen sanoo.

– Olen ymmärtänyt, että Bogányi olisi orkesterin suosikkiehdokas kapellimestariksi, Lehtonen sanoo.

Bogányi oli vuosina 2003-2006 Turun filharmonisen orkesterin ylikapellimestari. Vuosina 1999-2002 hän toimi Sinfoniaorkesteri Vivon taiteellisena johtajana. Tällä hetkellä hänellä ei ole omaa orkesteria.

Orkesterinjohtamista hän opiskeli Sibelius-Akatemiassa vuodesta 1998 Leif Segerstamin ja Jorma Panulan johdolla sekä Pariisin konservatoriossa János Fürstin johdolla.

Diplomityönään hän johti Aulis Sallisen säveltämän Hobitti-baletin kantaesityksen Suomen Kansallisoopperassa vuonna 2001. Kansainvälisessä Jorma Panula -kapellimestarikilpailussa hän sai vuonna 1999 2. palkinnon.

Musiikillisen uransa Bogányi aloitti 5-vuotiaana instrumenttinaan sello, jonka soittamista hän on opiskellut Kecskemétin Kodály-instituutissa ja Sibelius-Akatemiassa. Sellodiplominsa hän suoritti vuonna 1997.

JAN SÖDERBLOMIN ilmoitettua viime lokakuussa jättävänsä Lappeenrannan kaupunginorkesterin taiteellisen johtajan tehtävät Tibor Bogányi nousi heti varteenotettavaksi ehdokkaaksi.

Muiksi nimiksi heitettiin tuolloin japanilainen Shuntaro Sato, 32-vuotias Oulun kaupunginorkesterin ylikapellimestari Dmitri Slobodeniouk ja Vaasaan kiinnitetty Hannu Koivula, Kuopion kaupunginorkesterin toinen kapellimestari Atso Almila ja Joensuuhun kiinnitetty Esa Heikkilä.

Sama henkilö voi johtaa kahtakin kotimaista orkesteria. Shuntaron tavoin Jani Telaranta on kapellimestareista vapailla markkinoilla.

Kirjoittaja:
Liisa Kukkola