Uusi talo voisi ratkaista käräjä-oikeuden tilaongelman

Lappeenrannan käräjäoikeus tarvitsee pysyvät toimitilat kolmen vuoden sisällä.

HEIKKI SOPANEN

LAPPEENRANNAN käräjäoikeus olisi valmis muuttamaan poliisin kanssa yhteiseen toimitaloon ja ratkaisemaan samalla omat tilaongelmansa.

– Toivomme pysyvää tilaratkaisua mahdollisimman pian. Nyt meillä on väliaikaiset tilat tiedossa vain kolmeksi vuodeksi, laamanni Ilkka Ryynänen sanoo.

Käräjäoikeus muuttaa toukokuussa Rakuunamäen oikeustalosta väliaikaisiin tiloihin Lappeenrannan keskustaan. Keskustan tiloja remontoidaan parhaillaan. Syynä muuttoon ovat 1996 peruskorjatun oikeustalon sisäilmasta löytyneet myrkyt.

Ensin Raatimiehenkadulle, teletalon 2. ja 3. kerrokseen, muuttaa käräjäoikeuden kanslia. Sen jälkeen teletalon ensimmäiseen kerrokseen on tarkoitus kunnostaa tilat oikeudenistuntoja varten. Toistaiseksi istunnot jatkuvat Rakuunamäellä lukuunottamatta vähän tilaa vaativien juttujen valmistelua.

LAAMANNI Ryynänen on kertonut oikeusministeriölle, että käräjäoikeuden on saatava uudet tilat, jos se ei voi palata Rakuunamäen oikeustaloon. Teletalon vuokrasopimus päättyy marraskuussa 2010.

Ryynäsen mukaan ensisijainen vaihtoehto on Rakuunamäen nykyisen oikeustalon kunnostus. Imatran käräjäoikeuden henkilökuntakin mahtuisi sinne.

– Jos oikeustaloa ei voi kunnostaa, tarvitsemme uudet tilat muualta. Oma oikeustalo ei kuitenkaan ole itsetarkoitus vaan vaan meille kelpaa myös yhteinen oikeus-poliisitalo, Ryynänen sanoo.

Laamannin mielestä aloitteen yhteisestä talosta pitää kuitenkin tulla poliisin suunnalta, koska käräjäoikeus on liian pieni virasto ryhtymään hankkeen veturiksi.

– Asia vaatii sisäministeriön ja oikeusministeriön yhteistyötä. Tärkeintä olisi saada asia liikkeelle. Meillä ei ole aikaa odottaa kuin muutama vuosi.

MIKA STRANDÉN

Kuvateksti

Lappeenrannan käräjäoikeudelle remontoidaan väliaikaisia tiloja Raatimiehenkadulle, teletaloon. Koko kanslia muuttaa sinne toukokuussa, mutta Merja Honkala työskentelee siellä jo.

Kirjoittaja:
Heikki Sopanen