Andrei, pyörä ja trumpetti ovat tuttuja Oleksin kulmilla

Andrei Shadrin pyöräilee Viipurista Lappeenrantaan kesät talvet. Katusoittajan ura alkoi Viipurista vuonna 1995, kun hän soitti suomalaisille laivaturisteille.

URPO LAANINEN

LAPPEENRANTA. Pietarilainen katusoittaja Andrei Shadrin, 45, on sitkeä sissi. Kesät talvet hän polkee viikonlopuksi Lappeenrantaan, lumisateesta tai rännästä huolimatta.

Andrei, trumpetti ja polkupyörä ovat tuttu näky illoin ja öin Oleksin kulmilla. Mies on soittanut Lappeenrannassa viisi vuotta. Aikaisemmin hän kävi soittamassa Helsingissä, mutta Lappeenranta miellyttää enemmän.

– Lappeenranta on pieni ja viihtyisä paikka. Olen itsekin syntynyt pienessä kaupungissa Uralilla.

Andreille on kertynyt puolessa vuodessa 5 000 pyöräilykilometriä. Hän kulkee Pietarista junalla Viipuriin tai joskus bussilla Svetogorskiin. Junalippu maksaa 180 ruplaa eli noin viisi euroa. Pyöräily rajalta Lappeenrantaan säästää paljon euroja.

Joskus hän soittaa päiväsaikaan trumpettiaan myös Imatran keskustassa ja kiirehtii sen jälkeen pyörällä illaksi Lappeenrantaan.

Suomalaisille raja- ja tullimiehille sympaattinen ja herkästi naurava Andrei on tuttu kaveri. Hän osaa selvittää perusasiat myös suomen kielellä. Etelä-Saimaasta hän tavaa televisio-ohjelmat.

Andrei Shadrin soittaa neljänä arkipäivänä trumpettia Leningradin sotilaspiirin armeijan orkesterissa. Perjantait ovat vapaat harjoituksista, ja silloin Andrei ehtii illaksi Lappeenrantaan. Takaisin hän palaa sunnuntai-iltapäivisin.

– Kolme päivää viikossa on sopiva aika soittaa Lappeenrannassa.

Tänä viikonloppuna Andreita ei nähdä soittamassa, sillä hänen on harjoiteltava Pietarissa Voiton päivän juhliin. Seuraavan kerran hän aikoo tulla soittamaan vapun aikoihin.

– Tykkään soittaa kadulla. Suomalaiset suhtautuvat hyvin ja yleensä kiittävät. Rahaakin saan pikkuisen, jotta voin ostaa joskus kotiin lahjoja.

Katusoiton Andrei Shadrin aloitti vuonna 1995 Viipurin satamassa, kun suomalaiset matkailijat saapuivat kaupunkiin suurin joukoin Kristiina Brahe- ja Carelia-laivoilla.

– Satama oli hyvä paikka soittaa. Aikaa oli kolme tuntia, ja ihmiset olivat hyvin humalassa ja tyytyväisiä.

Kun Viipurin laivamatkailu romahti, Andrein oli vaihdettava soittopaikka Lappeenrantaan.

Lappeenrantalaisten toivomat kappaleet eivät yllätä. Suosituimpia ovat Uralin pihlaja, Sellainen ol´ Viipuri, Moskovan valot, Muistatko Monrepos`n, Tähti ja meripoika ja La Cumparsita.

– Nuoriso toivoo paljon Kummisetää. Trumpetilla voi soittaa kauniita lauluja. Suomalaiset tykkäävät myös Frank Sinatrasta, Elton Johnista ja Elvis Presleystä.

Sen sijaan Andrei ei pidä sopivana soittaa valtakunnallisia hymnejä, Maamme laulua ja Porilaisten marssia, vaikka monet niitä toivovat.

– Ei niitä voi soittaa missä vain, eikä ainakaan yöllä.

Pietarissa Andrei Shadrin on asunut 17-vuotiaasta. Hän muutti Uralin Kirovskista opiskelemaan Pietarin kulttuuriakatemiaan. Nyt hän on asunut kaupungissa 28 vuotta ja pitää sitä kotinaan. Uralilla hän käy kesälomalla katsomassa vanhempiaan.

Vaimonsa Katjan hän tapasi Pietarissa vuonna 1984. Katja työskentelee kirjanpitäjänä tupakka- ja kahvivarastossa. Aikuiset lapset Maria ja Denis opiskelevat yliopistossa, mikä on kallista, ja siksi isän Suomen tienestit ovat tärkeitä.

Shadrinit asuvat kerrostalossa Pietarin Primorskin pohjoisessa kaupunginosassa, josta on lyhin matka Suomen suuntaan.

Viikonloput Andrei majailee keskustan pikkuhotellissa, jossa hän auttelee omistajaa muiden muassa venäläisten asiakkaiden tulkkina ja mainosten teossa.

VESA LAITINEN

Kuvateksti

Andrei Shadrin saapuu illan hämärtyessä Lappeenrannan keskustan kaduille trumpetteineen ja polkupyörineen.

Kirjoittaja:
Urpo Laaninen