Museoviraston kiire hankaloittaa Uukuniemen vesijohtotöitä

Parikkalan haluaa Uukuniemen kirkonkylän vesilinjatyöt käyntiin toukokuun alussa. Museovirastosta ei välttämättä löydy arkeologia inventointiin ennen kesäkuuta.

ANSSI KEMPPINEN

PARIKKALA. Parikkala haluaa koekaivauksia Uukuniemen kirkonkylän vesijohtolinjalla olevista mahdollisista muinaisjäännöksistä. Teknisen johtajan Antti Asikaisen mukaan koekaivauksia tehtäisiin Museoviraston arvioimilla kohteilla.

– Papinnimeen menevä pistolinja on sitten erityistapaus, sanoo Asikainen.

Kunta on jättänyt Museovirastolle tarjouspyynnön koekaivauksiin osallistumisesta. Asialla on Asikaisen mukaan kiire, sillä vesijohtolinjan alkupään rakentaminen Koiranniementiellä alkaisi kallioräjäytyksillä jo Vapun jälkeisellä viikolla.

Museovirasto esitti helmikuussa, että kunta palkkaisi kokopäiväisen arkeologin valvomaan työn etenemistä ja inventoimaan heti mahdolliset esiin tulevat muinaislöydökset. Intendentti Marianna Niukkanen toteaa nyt, että alue voidaan kyllä selvittää etukäteen tarkkuusinventoinnilla ja koekuopilla.

– Tutkimus tehtäisiin erityisesti Papinniemeen menevällä linjalla ja kolmella muulla paikalla Kirkonkylän liepeillä, mistä on löydetty vanhan asutuksen jälkiä.

Niukkasen mukaan vesijohtolinja voisi kiertää muinaisjäännösten kannalta tärkeät paikat, ja jatkuvaa valvontaa ei välttämättä tarvittaisi.

– Toki kukaan ei tiedä, mitä maan alta muualta voi tulla esiin.

Museovirasto ja kunta joutuvat selvittämään vielä inventoinnin aikatauluja. Niukkasen mukaan toukokuussa ei ole yhtään arkeologia vapaana tulemaan Uukuniemelle.

– Vesijohtotöitä ei saa aloittaa ennen meidän lupaa, sanoo Niukkanen.

Asikainen toivoo, että Museovirastosta ehtisi joku käymään läpi vesijohtolinjan alkupään, jotta työ pääsisi käyntiin. Inventointi ei veisi Asikaisen mukaan kuin päivän.

– Kirkonkylän ja Papinniemen inventoinnit voisi tehdä myöhemminkin.

Pohdinnan alla on myös Museoviraston jättämä tarjous, jonka hintaa kunta ei kerro ennen sen hyväksymistä.

Uukuniemen Kirkonkylän seutu on tunnettu arkeologisista löydöistä. Kirkkolammen ympäriltä on löytynyt muun muassa 1500-, 1600- ja 1700-luvun aikuista keramiikkaa ja rahoja.

Papinniemestä on taas löydetty 1400-1700-luvuille ajoitettu ortodoksinen kylä, joka on luokiteltu valtakunnallisesti merkittäväksi muinaisjäännökseksi.

Kirjoittaja:
Anssi Kemppinen