Kuoromiehenkin elämän takaa paljastuu nainen

Vapunaaton perinteisessä konsertissa Kaukaan Laulumiehet laulaa miesten elämästä.

MIRVA TUUSA

Miehen elämä on nykyään aika monimutkainen juttu. Pitää rientää autotallista tiskipöydän ääreen ja takaisin, kohkata kaikenlaista ja olla moneksi. Eikä sitä oikein aina edes tiedä, missä ja miten pitäisi olla.

– Välillä ihan tuntuu, että on suorastaan rikos olla mies. Ennen vanhaan naisten ja miesten roolit olivat selvempiä ja tehtäväjako myös. Nyt pitää ottaa huomioon niin monenlaisia asioita, tuumii Kaukaan Laulumiesten puheenjohtaja Jouko Ulmanen.

Siksipä Kaukaan Laulumiehet päättikin lähteä miesten asialle. Mieskuoro valitsi perinteisen vapunaaton konsertin teemakseen Miehen elämän, pienellä naisten avustuksella toki.

– Vaimoni toi kirjakaupasta kirjan, jossa oli miehen elämää käsitteleviä lauluja. Hän sanoi, että siinä olisi teille hyvä teema, Ulmanen kertoo.

Vapunaaton konsertin laulut maalaavat miehen elämästä monipuolisen kuvan. Kulkurin valssi ja muuta tukkilaislaulut tuovat Lappeenranta-saliin historiaa ja perinteitä. Nykyaikaisemmasta miesten työnteosta kertovat laulut Yölinjalla ja Vanhan miehen koti-ikävä.

Vaan pitää sitä elämässä muutakin olla kuin työ. Juha Vainion Elämää ja erotiikkaa ja Yleisessä saunassa edustavat reipasta ja rohkeaa puolta miehisessä elossa, Kuubalainen serenadi johdattaa istumaan lasin ääreen.

– Ohjelmisto voi tuntua vähän sillisalaatiltakin, kun siinä on niin paljon monenlaista. Sellaista sinne on koottu, mitä miehen elämään noin yleensä kuuluu, Ulmanen sanoo.

Aivan kuten konsertin loppuosassa todetaankin, Sellaista elämä on.

Naisten tekemiä lauluja ohjelmistoon ei ole sopinut. Se ei Ulmasen mukaan johdu siitä, etteivät naiset ymmärtäisi miesten elämää, vaan pikemminkin siitä, että noin 90 prosenttia mieskuoromusiikista on miesten tekemää.

Laulu on konsertin pääasia ja lähes 50-henkinen mieskuoro komea katsella. Kaukaan Laulumiehet haluaa kuitenkin tarjota kuulijoilleen kokonaisvaltaisen viihdepaketin. Ulmanen paljastaa, että lavan sivussa esitetään pieniä lauluihin liittyviä kuvaelmia ja että lavasteet ja kuorolaisten asutkin välillä vaihtuvat. Taidetaanpa lavalla nähdä moottoripyöräkin.

Yleisömenestyksen suhteen kuorolaiset ovat toiveikkaita. Kahtena viime vuonna vapunaaton konsertti on laulettu täydelle Lappeenranta-salille.

– Arvion mukaan ihmisiä tulee 691, elikä joka paikka täyttyy. Tämä on niin hyvä ajankohtakin, varttuneemmalle väelle ei varmasti ole vapunaattona niin paljon paikkoja, mihin mennä. Ja konsertin jälkeen ehtii vielä viihteellekin, Ulmanen markkinoi.

Ulmasen omaan vappuun konsertti on kuulunut jo likipitäen 12 vappuna, eli niin kauan kuin vappukonsertteja on järjestetty. Kuoroon hän liittyi vuonna 1974.

– Konsertin jälkeen menemme Laulutalolle viettämään karonkkaa, eikä siinä sitten paljon muuta ehdikään, Ulmanen kertoo vapunvietto-

suunnitelmistaan.

Kaukaan Laulumiesten Miehen elämää -viihdelaulukonsertti Lappeenranta-salissa vapunaattona 30.4. kello 18.

HARRI PAKARINEN

Kuvateksti

Miehen elämää on Kaukaan Laulumiesten konsertin teema, mutta myös sen kirjan nimi, josta idea teemaksi alun perin lähti.

Kirjoittaja:
Mirva Tuusa