Himoksen kylpylän lykkäys ei uhkaa Rauhan suunnitelmia

HEIKKI SOPANENJOUTSENO. Holiday Club Resort Oy valmistelee edelleen täysillä

HEIKKI SOPANEN

JOUTSENO. Holiday Club Resort Oy valmistelee edelleen täysillä kylpylähotellin ja loma-asuntojen rakentamista Joutsenon Rauhaan. Tieto siitä, että Himoksen kylpylähotellin rakentaminen Jämsässä lykkääntyy ainakin parilla vuodella, ei säikäytä HCR:n toimitusjohtajaa Vesa Tengmania.

Hän kertoo, että HCR on sitoutunut viemään eteenpäin omia hankkeitaan sekä Saimaan alueella että Himoksella.

– Teemme kaikkemme sen eteen, että molemmat hankkeet toteutuvat. Tilanne on hyvin haasteellinen ja monimuotoinen.

HCR aikoo rakentaa Himokselle 300 loma-asuntoa. Kylpylähotellin rakentajaksi Himoksella oli kaavailtu alueen osuuskauppaa Keskimaata. Keskimaa ilmoitti kuitenkin vetäytyvänsä hankkeesta sen kalleuden vuoksi. Kylpylähotellin hinnaksi on arvioitu 50 miljoonaa euroa.

HCR aikoo tehdä Saimaan rannalle Rauhaan monipuolisen viihde- ja vapaa-aikakeskittymän. Yhtiön hallitus miettii vielä lopullisia investointipäätöksiä. Investointien kokonaisarvo saattaa nousta 130 miljoonaan euroon, ja niiden myötä Joutsenoon on luvassa melkoinen määrä työpaikkoja.

Rauhan hankkeessa on omalla panoksellaan mukana myös Joutsenon kaupunki. Se on luvannut alueen infran lisäksi rakentaa kylpylähotellin kiinteistön alueelle monitoimihallin.

Monitoimihallin hinnaksi tulee kaupungille enintään 5 miljoonaa euroa. Kaupunginvaltuusto hyväksyi maanantaina selvällä enemmistöllä investoinnin vaatiman 1,5 miljoonan euron lisämäärärahan. Hallille oli aiemmin myönnetty jo 3,5 miljoonaa euroa.

Samassa kokouksessa valtuusto hyväksyi kaupungin ja HCR:n väliset sopimukset koskien kylpyläkiinteistön hyödyntämistä. Sopimuskokonaisuuteen kuuluvat raamisopimus, hallinnanjakosopimus, vuokrasopimus ja optiosopimus.

Kylpyläkiinteistön pinta-ala on noin 24 500 neliötä. Hyväksyttyjen sopimusten mukaan Joutsenon kaupunki omistaa kiinteistöstä 10 prosenttia ja HCR 90 prosenttia Saimaan Kylpyläkiinteistöt Oy:n kautta.

Kaupunki rakentaa kiinteistön alueelle omistukseensa monitoimihallin. HCR:n suunnitelmissa alueelle on tarkoitus rakentaa vapaa-ajan asuntoja, hotelli, viihdekylpylä sekä urheilu-, kokous- ja vapaa-ajan tiloja.

HCR vuokraa monitoimihallin kaupungilta, vastaa sen käyttökustannuksista ja sitoutuu lunastamaan hallin itselleen viimeistään 15 vuoden kuluttua sen käyttöönotosta. Lunastaminen on ensimmäisen kerran mahdollista jo viiden vuoden kuluttua.

Vuokrasopimuksen mukaan kaupunki saa veloituksetta koulujen ja päiväkotien käyttöön hallista 60 tuntia kuukaudessa syys-toukokuun välisenä aikana.

Toimitusjohtaja Tengman kertoo, että HCR vie Rauhan hanketta eteenpäin omin voimin ja omalla riskillä siihen saakka, kun yhtiöllä on lopulliset kustannusarviot ja rakennusluvat ja muut suunnitelmat.

Sen jälkeen HCR tarjoaa Tengmanin mukaan pakettia S-Ryhmän tytäryhtiölle Sokotelille ja Etelä-Karjalan osuuskaupalle. Niistä haluttaisiin vuokralaiset ja operaattorit bisnekselle. Sokotel oli mukana Himoksen kylpylähotellikuviossa.

– Ne ovat itsenäisiä toimijoita ja vastaavat sitten, miten vastaavat. Sitä emme osaa ennakoida, Tengman sanoo.

Joutsenon kaavoitus- ja ympäristölautakunta käsittelee kylpyläkiinteistön rakennusten rakennusluvat toukokuun 13. päivä.

HCR tähtää siihen, että se voisi tehdä lopulliset investointipäätökset kesän loppuun mennessä. Tengmanin mukaan oman vaikeutensa kuvioon tuo talouskasvun hiipuminen.

– Tilanne ei ole yksinkertainen. Toisaalta kylpylähotellit rakennetaan 50-100 vuodeksi eikä yhden suhdannevaiheen pitäisi antaa vaikuttaa liikaa.

Tengman pohtii, että kun kylpylä avataan 2010, suhdannetilanne voi olla aivan toinen kuin nyt. Ja pian voi olla edullinen aika rakentaa.

HCR:n toimitusjohtaja sanoo, että kun he tekevät kaikkensa, se yleensä riittää.

Kirjoittaja:
Heikki Sopanen