Imatran kaupunki kohensi talouslukujaan

Vuosikate kasvoi ja velkaantuminen hidastui. Kaupunginjohtaja Pertti Lintusen mukaan parempien tunnuslukujen teossa vauhti on nyt hyvä ja suunta oikea.

MATTI VEIJALAINEN

IMATRA. Imatran kaupungin talous otti viime vuonna harppauksen parempaan päin. Tilinpäätöksessä vuosikate kohentui edellisvuoden vajaasta miljoonasta eurosta 4,5 miljoonaan euroon.

Saavutus oli kaupunginjohtaja Pertti Lintusen mukaan sen verran hyvä, että ulottuvilla pysyy taloussuunnitelmaan leimattu tavoite katteen korottamisesta tällä vuosikymmenellä kymmeneen miljoonaan euroon.

– Vielä ei olla maalissa, mutta vauhti on nyt hyvä. Oikeaan suuntaan ollaan menossa, Lintunen sanoo.

OSALTAAN kiriapua antaa viime syksynä päätetty veroprosentin korotus. Vanhaan veroäyriin vielä nojannutta viime vuoden kokonaistulosta Lintunen pitää kohtuullisen hyvänä.

– Olisimme pysyneet budjetissa ilman sosiaali- ja terveystoimen ylityksiä, Lintunen laskee.

Terveys ylitti budjettinsa 2,3 miljoonalla eurolla. Näiden menojen hallinnasta on Lintusen mukaan tulossa Imatran taloudenpidon haastavinta aluetta varsinkin, kun suurin osa viime vuoden budjettiylityksistä tuli erikoissairaanhoidon kustannuksista. Erikoissairaanhoidon menot kasvoivat Imatralla viime vuonna noin 13 prosentilla.

Kaupungin lainakanta kasvoi viime vuonna runsaaseen 60 miljoonaan euroon. Velkaantumisen vauhti tosin hidastui. Imatran kaupunkikonsernin velkamäärä kasvoi parilla miljoonalla eurolla. Konsernilla on velkaa asukasta kohti 4 900 euroa ja emokaupungilla runsaat 2 000 euroa.

– Velkaantuminen huolestuttaa, mutta kyllä nykyisellä velkamäärällä vielä pärjätään, Lintunen sanoo.

KYMMENEN miljoonan euron vuosikatteen tavoittaminen on Lintusen mukaan se taso, jolle päästyä kaupungin velkaantuminen voidaan luotettavasti pysäyttää. Investointien rahoittamisen kate kestää tulevaisuudessa nykyistä paremmin myös siksi, että hankkeet harvenevat.

– Kun uusi jäähalli saadaan tehtyä, ei uusia suuria kohteita ole näköpiirissä. Hallin jälkeen haukataan happea useampi vuosi, Lintunen sanoo.

Viime vuoden suunnitelman mukaisista poistoista vuosikate riitti noin puoleen.

Imatran tilinpäätös oli edelleen alijäämäinen, vaikka miinuksen taakse jäänyt summa pienenikin edellisvuodesta selvästi hieman vajaaseen neljään miljoonaan euroon. Vanhaa ylijäämää on tasoitteluun jäljellä runsaat kymmenen miljoonaa euroa.

Kirjoittaja:
Matti Veijalainen