Kaisa houkutteli Kaisan innostumaan koripallosta

Kaisa Valtakari aloittaa tänään Catzin riveissä taistelun koripallon naisten Suomen mestaruudesta. 24 vuotta sitten hänen tätinsä Kaisa Valtakari oli hankkimassa Namikassa Lappeenrantaan naisten SM-hopeaa.

JARMO HÄMÄLÄINEN

LAPPEENRANTA. Kun Catz aloittaa tänään keskiviikkona Kotkassa kamppailunsa koripallon naisten Suomen mestaruudesta, on Kaisa Valtakarilla tärkeä rooli lappeenrantalaisjoukkueessa.

Mutta hetkinen! Kaisa Valtakarihan oli jo pelaamassa vuonna 1984, kun Lappeenrannan Namikan naiset saavuttivat koripallossa SM-hopeaa.

– Se oli minun tätini. Kyllä meidät vieläkin joskus täällä sekoitetaan. Kun olemme käyneet kouluilla pitämässä koripallokerhoa, ovat jotkut opettajat sanoneet, että minä kyllä odottelin vähän vanhempaa ihmistä paikalle, naurahtaa 21-vuotias Kaisa Valtakari, joka muutti Helsingistä Lappeenrantaan ja Catziin viime kesänä.

Kuinka sitten Kaisa Valtakarin veljentyttärestäkin tuli Kaisa?

– Minun ensimmäinen nimeni on kyllä Laura, mutta Kaisa on toinen ja siitä tuli kutsumanimi. Miksi? Sitä ei muista kukaan, ei edes äiti.

– Täti minut kuitenkin houkutteli koripallon pariin. Hän oli ToPo:ssa valmentajana ja menin seitsemänvuotiaana harjoituksiin mukaan, kun serkkunikin pelasi siellä.

– Ensimmäiseksi olin enemmän innostunut puolapuista, mutta kyllä sitten koripallokin alkoi kiinnostaa, kertoo Kaisa Valtakari, joka sittemmin saavutti ToPo:n joukkueessa A-nuorten SM-kultaa. Nuorten maajoukkueissakin hänellä on otteluja takana yli 50.

Viime kauden Kaisa Valtakari pelasi täydellä stipendillä yliopistokoripalloa New Yorkissa Long Islandilla.

– Pisteet eivät aivan riittäneet uuteen täyteen stipendiin ja jatkaminen olisi käynyt turhan kalliiksi. Joukkue ei siellä ollut kovin tasokas, mutta harjoittelu oli melkoista rääkkäämistä.

– Palasin Suomeen ja kyselin mihin joukkueeseen kannattaisi mennä. Koskisen Tommi yhteyttä ja päätin tulla Lappeenrantaan ja Catziin.

– Harkon Piia ja Leena Reshetko olivat minulle jo tuttuja juniorisarjoista. Lisäksi Kesäsen Vilma oli tulossa tänne ja hänet tunsin maajoukkueesta. Niin ja tietysti mummi asui täällä.

– Olen viihtynyt mainiosti. Tommi on hyvä valmentaja olen ollut taas innostunut kovistakin harjoituksista. Meillä on hyvä joukkue ja seurassa kaikki asiat on hoidettu hienosti. Ei pääkaupunkiseudun joukkueissa näe sellaista sitoutumista kuin täällä, kiittelee arkipäivisin Catzin toimistolla työskentelevä Kaisa Valtakari.

Takamiehen roolissa pelaava Kaisa Valtakari on tunnettu hyvänä kaukoheittäjänä ja hän olikin syyskaudella sillä osastolla Catzin paras. Loppuvuodesta tehty polven tähystysleikkaus ja siitä toipuminen veivät tuntumaa myös kaukoheitoista, mutta viimeisessä välierässä jo kolme kolmen pisteen heittoa upposi korisukkaan.

Peli-Karhuja vastaankin kolmen pisteen heitot ovat Kaisa Valtakarin mielestä avainkysymys, mutta siinä mielessä, että Catzin pitää pystyä karsimaan kotkalaisten kolmoset vähiin.

– PeKa:lla on monta hyvää kaukoheittäjää ja kolmosilla he ovat meitä vastaan juhlineet. Nyt pitää vain puolustaa niin, että se ei enää onnistu.

– Meillä ei ole paineita. Olemme haastajia ja ainakin minulla on vahva usko siihen, että meillä on kaikki mahdollisuudet mestaruuteen. Sekin voi olla meille etu, että PeKa joutuu pelaamaan kotipelit isommassa hallissa, mistä heillä ei ole paljon pelikokemusta.

Toisessa puolivälierässä nilkkansa loukannut Catzin ykköspelaaja Elena Reshetko pelasi kolmannen välierän lopussa, mutta harjoituksissa hän on lepuuttanut jalkaansa.

– Tärkeintä on, että hän on keskiviikkona kentällä mukana. Se riittää, Kaisa Valtakari sanoo.

Naisten koripallomaajoukkueessa viime kesänä debyyttinsä tehnyt Kaisa Valtakari ei ole vielä tehnyt päätöstä ensi kauden joukkueesta.

– Olen hakenut opiskelupaikkaa myös tältä seudulta, silloin Catz olisi varmaan se valinta. Toisaalta ulkomaillakin tekisi vielä mieli pelata.

l l l

Koripallon naisten SM-finaalit käynnistyvät tänään klo 18.30 Kotkassa Karhuvuoren urheilutalossa. Seuraava ottelu pelataan Lappeenrannan urheilutalossa lauantaina 5.4. Mestaruuteen vaaditaan kolme voittoa.

MARLEENA LIIKKANEN

Kuvateksti

Kaisa Valtakari on viihtynyt helsinkiläisenä hyvin isänsä kotikaupungissa.

Kirjoittaja:
Jarmo Hämäläinen