Myön valtuustoryhmän enemmistö vastustaa Tali-Ihantala-museota

Kaupunginhallituksen Tali-Ihantala-toimikunnassa istuva Antti O. Arponen haluaa jatkaa hankkeen selvittämistä.

HEIKKI SOPANEN

LAPPEENRANTA. Myö-liikkeen valtuustoryhmän enemmistön mielestä Lappeenrannan kaupungin tulee luopua Tali-Ihantala-museohankkeesta. Liike toi kannanottonsa julki maanantaina valtuustokokouksessa.

Kannanotossa sanotaan, että voimavarat tulisi kohdistaa kaupungin oman, monipuolisen sotilashistorian tutkimiseen ja tallentamiseen, ei niinkään Kannaksen taistelujen muistelemiseen.

Tali-Ihantala-museon sijoituspaikka muuttaisi kannanoton mukaan Linnoituksen luonnetta ratkaisevasti ja lisäksi kaupungin talous ei ole sellaisessa kunnossa, joka tukisi hankkeen toteuttamista.

Kannanotossa arvellaan, että hanke rasittaisi kohtuuttomasti kulttuuri- ja museotointa ja estäisi kaupunkilaisille tärkeämmän, omaehtoisen kulttuuritoiminnan kehittämistä.

Myöläiset sanovat kannanotossa liittyvänsä veteraanien ja vanhusväen toiveeseen, jonka mukaan heidän palvelunsa ja huoltonsa tulee panna etusijalle taloudellisten resurssien jaossa.

Lopuksi kannanotossa halutaan välittää muisto ajasta, joka ei vain torjunut vihollista Kannaksella vaan puolusti itsenäisyyttä ja oikeutta päättää omista asioistamme, jopa muistomerkkien paikoista.

Kannanoton allekirjoittajana on valtuustoryhmän puheenjohtaja Erkki Räsänen. Hän sanoi kannanoton luovuttaessaan, että enemmistö myö-liikkeen jäsenistä ja koko valtuustoryhmä on tekstin takana.

Räsänen tarkoitti myös Tali-Ihantala-toimikunnassa istuvaa myöläistä kaupunginhallituksen jäsentä Antti O. Arposta.

Arponen ei ollut valtuustokokouksessa vaan työmatkalla, joka alkoi jo lauantaina. Arponen kertoi maanantai-iltana puhelimessa, ettei tiedä kannanoton sisältöä eikä siten myöskään ole sen takana.

– En allekirjoita, kun en ole nähnyt. Tiesin kyllä, että ryhmä valmistelee viikonlopun aikana kannanottoa. Eikä siinä mitään. Itse olen kaupunginhallituksen nimeämässä toimikunnassa ja haluan siellä katsoa asian loppuun asti.

Arponen sanoo, että jos toimikunnan ja kaupunginvaltuuston puheenjohtajan Heikki Järvenpään (kok.) lupaamat rahat löytyvät, hanke voidaan hänen puolestaan toteuttaa.

– Järvenpää on ilmoittanut, että valtiolta löytyy tarvittava rahoitus ja yksityiseltä sektorilta loput. Mutta jos rahaa ei syksyllä tule valtion budjettiin, koko homma kaatuu. Kaupungin rahoilla sitä ei tietenkään käydä rakentamaan ja ylläpitämään.

Toimikunnan puheenjohtaja Järvenpää luki valtuustokokouksen jälkeen kannanoton mutta ei halunnut kommentoida sitä millään tavoin.

Järvenpään ryhmätoveri Ilpo Hakula sen sijaan tuomitsi kannanoton pahimman sortin populismiksi. Hän sanoi, että taas yksi ryhmä vetää välistä, kun vaalit lähestyvät.

– Minä olen tottunut siihen, että kun johonkin sitoudutaan, päätöksen takana myös seisotaan.

Hakulan mielestä Tali-Ihantala-museo tehdään jälkipolville, ja teolla halutaan kunnioittaa kaikkia sotien veteraaneja, ei vain Tali-Ihantalassa taistelleita.

– Toivon, ettei hanketta ymmärretä väärin. Hanke ei tarkoita, etteikö veteraaneista ja vanhuksista huolehdittaisi.

Tali-Ihantala-museon rakennuskustannuksiksi on arvioitu kuusi miljoonaa euroa, josta neljä miljoonaa pitäisi tulla valtiolta.

Kaupunki kunnostaa Linnoituksessa rakennusta 1 A, jota on kaavailtu nykyisen maakunta-arkiston ohella museon tiloiksi.

Kirjoittaja:
Heikki Sopanen