Lääninlääkäri vaatii loppua käytävällä sairastamiselle

Etelä-Karjalan keskussairaala ja kunnat saavat lääninhallitukselta ukaasin käytäväpaikoista ja toimivan jatkohoidon kehittämisestä. Käytäväpaikkojen tarve on johtajaylilääkäri Markku Härmän mukaan jo vähentynyt.

ILPO LESKINEN

ETELÄ-SUOMEN lääninhallitus ei katso hyvällä Etelä-Karjalan keskussairaalan käytäväpaikkoja. Lääninlääkäri Kirsti Riihelä ennakoi, että asiasta on lähiaikoina tulossa tiukkasävyinen lausunto.

– Potilaiden pitäminen käytävillä on ikuisuusasia, josta olemme jo aiemmin huomauttaneet Etelä-Karjalan sairaanhoitopiiriä ja kuntia.

Välillä tilanne näytti Riihelän mukaan korjaantuvan, mutta se on uudelleen pahentunut.

– Meiltä on tulossa tiukka kannanotto. Näin ei voi jatkua. Tämä ei ole mikään uusi asia. Ongelman ratkaisuun olisi ollut aikaa.

– Resursseihin viittaaminen ei Etelä-Karjalassa enää riitä, Riihelä sanoo.

ETELÄ-KARJALAN pelastuslaitos on pyytänyt lääninhallitukselta lausuntoa keskussairaalan paloturvallisuudesta ja käytäväpaikoista.

Riskienhallintapäällikkö Juha Turusen mukaan asiassa odotetaan lääninhallituksen lausuntoa ennen kuin pelastuslautakunta sanoo sanottavansa.

Pelastuslautakunnalla ei Turusen mukaan ole oikein muuta keinoa kuin määrätä uhkasakko. Riihelä ei vielä ota kantaa uhkasakkoon.

LÄÄNINLÄÄKÄRI Riihelä muistuttaa, että Kuusankosken aluesairaala sai muutama vuosi sitten yhtä tiukkasävyisen vaatimuksen poistaa potilaat käytäviltä.

– Aluesairaala ryhtyi rivakasti toimiin kuntien sosiaalitoimen kanssa.

Tilanteen korjaamista Etelä-Karjalassa vaativat Riihelän mukaan niin paloturvallisuus, potilaiden intimiteettisuoja, tietosuoja kuin eettisyys.

– Potilaslaki sanoo selvästi, että potilaalle tulee taata asianmukainen hoito. Käytäväpaikka ei ole asianmukainen, Riihelä sanoo.

JOHTAJAYLILÄÄKÄRI Markku Härmä Etelä-Karjalan keskussairaalasta kertoo, että käytäväpotilaita on ollut tänä vuonna selvästi vähemmän kuin viime vuonna. Kunnat ovat Härmän mukaan tosissaan panostaneet jatkohoitoon.

Tämän vuoden ongelmana keskussairaalassa ovat olleet eristettävät potilaat, joiden hoitamiseen on tarvittu tavallista enemmän tilaa.

HÄRMÄ KERTOO, että keskussairaalassa joutuu käytäväpaikalle noin viisi potilasta vuorokaudessa.

– Useimmiten käytäväpaikalle joutuu öisin tai aamupäivisin ennen kuin huoneesta vapautuu tilaa.

Kunnille määrättyjen sakkopäivien määrä on Härmän mukaan selvästi vähentynyt tämän vuoden puolella.

– Lappeenranta on pystynyt toimimaan tehokkaasti. Imatralla oli vaikeuksia, mutta tilanne on paranemaan päin.

NOPEAN VASTEEN yksikkö (nova-yksikkö) aloittaa toimintansa ensi vuoden alussa. Rakentaminen alkaa alkukesästä.

Nova-yksikkö vähentää Härmän mukaan painetta sairaalapaikoille, etenkin öisin. Se ottaa vastaan päivystykseen tulevia potilaita, joita ei tarvitse viedä käytäväpaikoille.

– Nova-yksikkö tehostaa ensiarviointia. Sinne voidaan valikoida potilaat, jotka tehokkaan tutkimuksen ja hoidon jälkeen voidaan lähettää turvallisesti takaisin kotiin. Samalla voidaan sopia tarvittavista avoterveydenhuollon tukipalveluista.

– Pelastuslaitos odottaa meiltä nopeaa ratkaisua, mutta meidän keinomme tepsivät pikkuhiljaa. Sosiaali- ja terveyspiirin myötä hoidon logistiikka varmasti paranee, Härmä sanoo.

Kirjoittaja:
Ilpo Leskinen