Lappeenrannan jätkät palasivat Mikkelistä kotiin ja Veiterään

Veiterän pelaajarunko on kasassa ennätysaikaisin. Seuran tavoitteena on pelata bandyliigan mitalipeleissä jo ensi kaudella. Menestysresepti on kova työ.

ANSSI SILVENNOINEN

LAPPEENRANTA. Veiterän suunnitelmat palata miesten jääpalloliigan mitalipeleihin saivat lisää pontta maanantaina. Seura julkaisi kahden vuoden pelaajasopimukset puolustajien Alpo Kaartisen, 26, ja Manu Puumalaisen, 28, sekä keskikenttäpelaaja Toni Taalikan, 26, kanssa.

Kolmikko palaa kasvattajaseuraansa pelattuaan yhden kauden Mikkelin Kampparien bandyliigan joukkueessa.

– Nämä pelaajat olivat Kampparien kulmakiviä tällä kaudella. On ilo nähdä heidät taas Lappeenrannassa, Veiterän päävalmentaja Lauri Segerman kertoo.

Paluumuuttajien myötä Veiterällä on kasassa 20 pelaajasopimusta. Seura etsii edustusjoukkueeseen yhä muutamaa vahvistusta. Yksi ehdokas on Kaartisen, Puumalaisen ja Taalikan viime kauden seuratoveri Tero Nieminen.

– Olen ollut jääpallossa jo aika kauan, mutta en muista ovatko kuviot olleet selvinä koskaan näin aikaisessa vaiheessa kautta.

Veiterä vahvisti myös taustajoukkojaan. Edustuksen joukkueenjohtajana toimii tulevalla kaudella Keijo Karhu.

Veiterä rakentaa uutta nousua leventääkseen Suomen jääpalloeliitin kapeaa kärkeä. Tavoitteeksi on asetettu yltäminen mitalipeleihin jo ensi kaudella.

Ajoissa kasatun pelaajaringin lisäksi koko kesäkauden kattavaksi laadittu harjoitussuunnitelma kielii, että tavoitteet on tarkoitus saavuttaa kovan työn voimin.

– On tätä monta vuotta odotettukin. Paluuta vauhditti tieto siitä, miten valmiita kaikki ovat sitoutumaan tähän. Valmentajakin on kerrankin tehnyt pidemmän kuin yhden vuoden sopimuksen, Taalikka sanoo.

Veiterän runkomiehistö koostuu pitkälti omista kasvateista, joista osa on kulkenut pitkän tien bandyliigassa. Puumalaisen vyölle on kertynyt 12 pääsarjakautta, Taalikalle ja Kaartiselle kymmenkunta kummallekin.

– Kasassa on hyvä joukkue. Kaikki ovat tuttuja Lappeenrannan jätkiä, vaikka porukka on välillä hajonnutkin, olkapääleikkauksesta toipuva Puumalainen kertoo.

Kolmikko suuntasi Mikkeliin viime kauden alla, kun Veiterän edustusjoukkueen toiminta oli retuperällä. Mikkelissä ei ole tekojäätä, mutta Kampparien peli luisti kehnosta talvesta huolimatta. Joukkue oli runkosarjassa viides, mutta putosi puolivälierissä.

– Joukkueen vanhimpina pelaajina olimme esimerkkeinä nuoremmille, Kaartinen kertoo.

Jääpalloilu Mikkelissä oli Lappeenrannassa asuville ja työskenteleville pelimiehille kuluttavaa.

– Kotiin pääsi välillä yhdeltä yöllä ja sitten aamuviiteen töihin. Päivä oli aika täysi, Taalikka sanoo.

– Reissu piristi silti henkisesti varmasti jokaista. Näki vähän muutakin. Moneen kertaan oli tullut mietittyä, että onko intoa jatkaa pelaamista. Mikkelistä tuli aika paljon potkua lisää, Puumalainen jatkaa.

Veiterä aloittaa joukkueharjoitukset keskiviikkona. Jääpalloilijoiden harjoituskausi on perinteisesti pitkä pelikauteen verrattuna.

Veiterä panostaa pelaajien motivaation ylläpitoon monipuolistamalla harjoittelua. Uusia tuulia tulee kinesis- ja kahvakuulaharjoittelusta sekä painista.

– Emme aio unohtaa perinteisiä harjoituksia. Lenkkitossut tulevat kulumaan paljon myös pohjan puolelta, Segerman sanoo.

– Mestareita ei synny ilman kovaa työtä. Ilmaiseksi ei saa mitään.

Veiterä pelaa useita harjoitusotteluita ennen sarjan alkua. Segermanin mukaan toiveissa on harjoitusleirit sekä Pohjois- että Etelä-Suomessa plus yksi ulkomaanleiri Ruotsissa tai Venäjällä.

Segerman luottaa kesäharjoittelun tuovan tuloksia erityisesti nyt, kun pelaajarinki on laaja harjoituskauden alusta alkaen.

– Vaikeata olisi, jos sopimukset olisi vain kolmen kaverin kanssa.

– On sitä lentokenttää kierretty joskus kolmellakin jätkällä, Veiterän viime aikojen nousut ja laskut kokenut Puumalainen huikkaa.

Seppo Rautiovaara

Kuvateksti

Vihreä veri veti Manu Puumalaisen (vas.), Alpo Kaartisen ja Toni Taalikan takaisin kotikaupungin jääpalloseuraan.

Sopimuspelaajat

Maalivahdit: Oskari Koho, Tuomas Löppönen.

Puolustajat: Mikko Kiiskinen, Manu Puumalainen, Antti Matilainen, Alpo Kaartinen, Jaakko Tuulasvaara, Anssi Lohko, Joni Aapro.

Keskikenttäpelaajat: Kim Mononen, Teemu Häkkinen, Toni Saukkonen, Jarkko Kinnunen, Ville Kantonen, Toni Taalikka, Rikhard Laibert.

Hyökkääjät: Sasu Söderholm, Antti Vihtonen, Valtteri Hauska ja Eetu Peuhkuri.

Kirjoittaja:
Anssi Silvennoinen