Luumäelle paras tilinpäätös yli vuosikymmeneen

Kunnan vuosikate lähes kaksinkertaistui edellisestä vuodesta ja tulos kolminkertaistui. Investointivarauksiin tuloksesta lohkeaa yli kaksi miljoonaa euroa.

MATTI RIIHELÄ

LUUMÄKI tahkosi viime vuodelta loistavan tuloksen. Kunnanjohtaja Paavo Tyrväinen käyttää sanaa erinomainen. Hallintojohtaja Terttu Heimalan mukaan tilinpäätös on paras ainakin yli kymmeneen vuoteen.

Kunnan vuosikatteeksi tilinpäätöksessä kirjataan peräti 3,4 miljoonaa euroa. Edellisvuonna vuosikate oli lähes puolet pienempi, mutta hyvällä tasolla silloinkin.

Kun asukasta kohti laskettu vuosikate parina edellisvuonna oli alle 400 euroa, nousi se viime vuonna 658 euroon.

Tilikauden tulos oli plussan puolella noin 2,2 miljoonaa euroa eli noin puolitoista miljoonaa enemmän kuin vuonna 2006. Kunnanhallitus esittää valtuustolle, että tuloksesta siirretään 2,1 miljoonaa euroa investointivarauksiin. Siirron jälkeen investointivarauksia olisi kasassa yhteensä 5,6 miljoonaa.

TALOUS on Luumäellä viime vuoden tilinpäätöksen myötä yhä paremmalla mallilla. Kunnanjohtaja Tyrväinen näkee sen vahvana kilpailutekijänä.

Kunnanjohtaja ja hallintojohtaja kiittelevät hyvästä tuloksesta koko henkilökuntaa ja onnistunutta budjetointia.

– Tämä ei ole yhden miehen tai yhden naisen show, he sanovat.

LUUMÄKI käy parhaillaan läpi kunnan kokoon nähden rankkaa investointiohjelmaa. On koulua, päiväkotia ja monta muuta hanketta. Hyvien tilinpäätösten turvin kunta on päässyt ja pääsee kasvattamaan investointivarauksiaan, joka auttaa ohjelman läpiviemistä ratkaisevasti. Vieläpä ilman velkaa ja nykyisellä 17 prosentin tuloverolla.

Noin kolmen vuoden kuluttua investointitahti palautunee normaaliksi.

Terttu Heimala ja Paavo Tyrväinen uskovat, että tästä vuodestakin tulee vähintään kohtuullinen. Näkymät vaikuttavat siis eteenkinpäin valoisilta kuin alkuviikon päivät.

LUUMÄEN huolet eivät tällä hetkellä liity talouslukuihin vaan siihen, mitä ympärillä tapahtuu: väestö- ja työpaikkakehitykseen.

Työpaikkapuolella synkin luku on UPM:n Jurvalan tehtaan alasajo ja lopettaminen. Tehtaalla on töissä enää puolentusinaa miestä. Tehtaalla lyödään lopullisesti laput luukulle kesällä.

Luumäen väkiluku väheni viime vuonna 16:llä. Kunnanjohtaja luonnehtii tuota lukua torjuntavoitoksi. Edellisvuonna väkiluku tipahti yli 80:llä.

Kirjoittaja:
Matti Riihelä