Tieto Venäjälle kulkee Lappeenrannan kautta

MATTI SAARELA LAPPEENRANTA. Lappeenranta on ollut aina 1800-luvulta lähtien

MATTI SAARELA

LAPPEENRANTA. Lappeenranta on ollut aina 1800-luvulta lähtien tärkeä linkki Venäjän tietoliikenneyhteyksissä ulkomaille. Ensimmäiset lennätinlinjat Pietarista maailmalle vedettiin Etelä-Karjalan kautta jo 1800-luvun puolivälissä.

Sodan jälkeen Venäjän ja Suomen välille rakennettiin oman aikansa tehokkainta tekniikkaa edustanut koaksiaalikaapeliyhteys.

Kaapeli vedettiin Suomessa Etelä-Karjalan kautta, ja sen reitti näkyy edelleen muun muassa Sakari Talkan metsäpalstalla.

TeliaSoneran aluepäällikkö Tuomo Puhakainen vahvistaa, että kyseinen kaapeli välitti aikanaan myös Washingtonin ja Moskovan välisen kuuman linjan puhelut.

Puhakaisen mukaisen Venäjän tärkeimmät tietoliikenneyhteydet länteen kulkevat edelleen Etelä-Karjalan kautta. Nykyisin digitalisoitu informaatio Suomen ja Venäjän välillä kulkee pitkin järeää valokaapelia.

Puhakan mukaan valokaapelia ei ole kaivettu maahan, vaan se kulkee nykyisin Etelä-Karjalassa ilmajohtona.

Lappeenrannan keskeisellä asemalla Venäjälle menevien tietoliikenneyhteyksien tukialueena on historialliset juuret.

Napoleonin sotien aikana 1700- ja 1800-lukujen vaihteessa tiedonsiirtoon käytettiin optisia lennätinasemia. Tieto kulki näköyhteyden päässä toisistaan olevien asemien ketjua pitkin tietynlaisena merkkikielenä.

Meriherruuden omaavilla englantilaisilla oli tapana tuhota näitä rannikolle rakennettuja signaaliasemia ja häiritä näin Venäjän viestiliikennettä. Siksi ensimmäisen langalliset lennätinyhteydet rakennettiin sisämaahan laivatykin kantaman ulkopuolelle

Kirjoittaja:
Matti Saarela