Paljetit tuskastuttavat, mutta tuovat sirkustunnelmaa

Sirkus Tuikun kevätnäytöksessä puvut loistavat kirkkaissa väreissä ja säkenöivät kultaa ja paljetteja. Kunhan kaikki seitsemisenkymmentä uutta pukua ensin saadaan valmiiksi.

MIRVA TUUSA

LAPPEENRANTA. Minttu Hömpin, 22, pariakrobatianumeron ruskea esiintymisasu näyttää tylsän tavalliselta ja pelkistetyltä, kun se roikkuu henkarilla Sirkus Tuikun puvustamossa. Ennen kevätnäytöksen torstaista ensi-iltaa puku ennättää onneksi saada kimallusta ylleen.

– Yläosaan pitäisi ommella yksittäisiä paljetteja. Itse en kyllä ehdi. Minulla riittää ihan tarpeeksi kiirettä siinä, että laitan muille ranskanlettejä, nutturoita ja meikkiä näytöksiä varten. Yritän varmaan saada jonkun kaverin ompelemaan niitä, Hömppi sanoo.

Puvustamon hyörinästä tosin voi päätellä, että monella kaverilla piisaa töitä oman pukunsakin kanssa. Ainakin kevätnäytöksessä jongleerausta diabololla esittävän Teemu Karppisen, 15, hopeanhohtoinen esiintymispaita taitaa lähteä illalla mukaan kotihommiksi.

– Minä laitan tämän kohta hakaneuloilla kiinni, ei tästä neppareiden jyystämisestä tule mitään, Karppinen huokailee.

Sirkus Tuikun ohjaaja Petra Mäki-Neuvonen ei ole härdellistä huolissaan. Hänen mielestään puvut ovat jo hyvällä mallilla, muutamaa kuminauhaa ja hienosäätöä vaille valmiita.

– Ei kenenkään ainakaan alushousuissa tarvitse esiintyä, Mäki-Neuvonen vitsailee.

Viime vuonna Sirkus Tuikun näytöksessä tosin nähtiin muutama vankikarkuri lavalla pelkissä alusvaatteissa, ihan tarkoituksella.

– Silloin vaatteet olivat hyvin realistisia, edellisvuonna taas koko puvustus oli mustaa ja valkoista. Jo vuosi sitten mietin, että tämän vuoden esitys tulee olemaan sille täysi vastakohta, Mäki-Neuvonen kertoo.

Tänä vuonna kevätnäytöksen teema on perinteinen sirkus. Vauhdikkaissa esityksissä muun muassa ajetaan yksipyöräisellä, leikitään tulella, kävellään puujaloilla, tasapainoillaan ja kasataan pyramideja. Mutta Mäki-Neuvonen myöntää, että puutteitakin on: perinteisen sirkuksen elementeistä puuttuvat orkesteri ja eläimet, norsut, villakoirat ja hevoset.

– Koska ollaan harrastuspiireissä, meillä ei ole täällä talleja takapihalla. Emmekä halunneet lähteä niin korniin juttuun, että olisimme pukeneet esiintyjiä eläimiksi, Mäki-Neuvonen kertoo.

Se mikä eläimissä ja musiikissa menetetään, on paikattu puvuilla. Räiskyvät värit, paljetit ja kirjailut tuovat Taidekoulu Estradin maneesiin perinteisen sirkuksen tunnelmaa.

Puvustuksen suunnittelun sirkuskoululaiset aloittivat jo pikkujouluissa joulukuussa. He piirsivät ideoitaan paperille, ja Mäki-Neuvonen poimi joukosta mielenkiintoisimmat. 12 vuotta sirkuskoulua harrastanutta Minttu Hömppiä hän pyysi piirtämään muutaman puvun lisää.

Hömppi opiskelee toista vuotta artenomiksi Etelä-Karjalan ammattikorkeakoulussa, joten häneltä piirtäminen sujui. Myös pitkästä sirkusharrastuksesta oli suunnittelussa apua.

– Tiedän, millaisia puvut voivat olla. Esimerkiksi akrobatianumerossa ei voi olla mitään isoa ja liehuvaa, Hömppi selittää.

Hän on ideoinut kevätnäytökseen kymmenen pukua.

Kaiken kaikkiaan kevätnäytöksessä nähdään noin 70 pukua, kaikki uusia. Ulkopuolinen voisi ihmetellä, miksi puvut on tehty eikä ostettu kaupasta. Päällisin puolin kun monet puvuista näyttävät siltä, että niillä voisi lähteä vaikka pyhänä kylään.

– Moni voisi lähteäkin. Sirkuspukuja niistä tekevät kimallus ja leikkaus, esimerkiksi tässä hameenhelma on tehty niin, että jalat pääsevät liikkumaan, Mäki-Neuvonen sanoo ja esittelee sinistä pyramidinumeron hametta.

Pukujen lisäksi on tietysti suunniteltu musiikki, valot, lavastus ja paljon muuta. Ja pelkästään pukujen eteen on tehty satoja työtunteja.

– Eilenkin pari oppilasta ompeli paljetteja ja kirosi, että miksi ihmeessä näitä on näin paljon. Mutta edellisvuosien pelkistettyyn linjaan he eivät kuitenkaan halunneet palata, Mäki-Neuvonen nauraa.

l l l

Sirkus Tuikun Sirkus Karuselli -kevätnäytöksen ensi-ilta torstaina 24.4. klo 18. Muut yleisölle avoimet näytökset pe 25.4. klo 18, la 26.4. klo 14 ja 18 ja su 27.4. klo 14.

Kirjoittaja:
Mirva Tuusa