Parikkalan talouden suunta on alaspäin

Parikkalan vuoden 2007 yhdistymisavustukset olivat miljoona euroa eli yhtä paljon kuin vuosikate. Tase on edelleen vahva.

ANSSI KEMPPINEN

PARIKKALA. Parikkalan viime vuoden tilinpäätös on vielä tasapainossa. Vuoden 2007 vuosikate on miljoona euroa, mikä kattaa juuri ja juuri poistot.

Kunnanhallituksen puheenjohtajan Ari Bergin mukaan tilinpäätös toteutui talousarvioon nähden hyvin. Bergin mukaan palvelutaso on kunnassa edelleen korkealla tasolla niin taloudellisesti kuin toiminnallisesti.

– Menot kasvavat kuitenkin hieman tuloja enemmän, joutui Berg toteamaan.

Kunnan menopuolta kasvattivat viime vuonna henkilöstökulut, jotka kasvoivat 1,27 miljoonaa euroa. Poikkeuksellista oli, etteivät erikoissairaanhoidon kulut nousseet. Toimintatuotot taas vähenivät 550 000 euroa.

Verotuloja ja valtionosuuksia kunta sai lisää. Nyt verotulot olivat taas valtionosuuksia isommat, toisin kuin vuonna 2006.

Parikkalan talousjohtaja Unto Silvennoisen mielestä kunnan talouden suunta on menossa selvästi alaspäin. Silvennoisen mukaan viimeiset kolme vuotta kunta on tehnyt hyvää tulosta yhdistymisavustusten varassa.

Vuonna 2006 tulosta paransi myös myyntivoitot kunnan rakennuksista. Vuoden 2007 tilinpäätöksessä myyntivoitot alenivat edellisvuodesta 400 000 ja yhdistymisavustukset 300 000 eurolla.

– Menopuolta on tulevaisuudessa vähennettävä, sillä tulopuoli ei kasva.

Silvennoisen mukaan kunnan tase on kuitenkin vielä vahva, ja sen varassa voidaan tehdä vielä hyvää tulosta. Ylijäämiä on kymmenen miljoonaa euroa.

– Palvelutasoon on kuitenkin tehtävä rakenteellisia uudistuksia.

Parikkala on taloudessa myös sen tosiasian edessä, että työtä tekevät kuntalaiset vähenevät jatkuvasti. Vuodenvaihteessa parikkalalaisia oli enää 6 070. Parikkalan kunnanjohtaja Alpo Kosunen myönsikin, ettei myöskään parikkalalaisten nykyisellä ikärakenteella taloutta käännetä nousuun.

– Ainoa lääke on uusien työpaikkojen luonti, totesi Kosunen.

Kirjoittaja:
Anssi Kemppinen