Rautjärven talous on myötätuulessa

Menoja säästyi jokaisella hallintoalalla. Rautjärven talouden tasapainotusohjelma toimii hyvin.

ANSSI KEMPPINEN

RAUTJÄRVI. Rautjärven viime vuoden tilinpäätös jäi roimasti plussalle. Vuosikate oli 2,5 miljoonaa euroa, joka oli poistoista 334 prosenttia. Vuoden 2007 tilinpäätöksestä jäi ylijäämää 1 778 090 euroa.

Kunnan talouspäällikkö Heli Virtasen mukaan, syynä vuoden 2007 hyvään tulokseen ovat säästöt menopuolelta ja arvioitua isommat tulot.

– Toimintamenojen säästöjä on tullut kauttaaltaan kaikilta hallintokunnilta.

Virtasen mukaan suurimmalla toimialalla eli perusturvaosastolla on palkkamenoissa tullut ylityksiä, mutta toisaalta erikoissairaanhoidon kustannukset ovat pysyneet budjetissa.

Tulopuolella kasvua tuli verotuloissa ja toimintatuotoissa. Talousarvioon verrattuna verotulot kasvoivat 305 313 euroa. Vuoden 2007 kaikki verotulot kasvoivat vuoteen 2006 verrattuna 800 000 euroa.

Toimintatuotot arvioitiin ennen tilivuotta 2,7 miljoonaa euroksi, kun toteutuma oli 3,3 miljoonaa euroa. Virtasen mukaan, osa ennakoimattomasta kasvusta tuli puun hinnannoususta metsän myynnissä ja valtionosuuksien todellista suuremmasta määrästä.

– Myös kunnan tekemät yritysjärjestelyt, muun muassa Vuokratalo-asiassa, näkyvät osaltaan tulopuolella.

Runsaan vuoden toiminut talouden tasapainotusohjelma näyttää jo toimivan Rautjärvellä. Virtasen mukaan kunnan henkilöstö on toiminutkin jo kiitettävästi ohjelman mukaisesti, mutta ohjelman vaikutukset pitäisi näkyä vasta vuoden 2008 tilinpäätöksessä.

– Mutta ei saa tuudittautua hyvään tulokseen, vaan on edelleen elettävä realistisesti.

Virtasen mielestä tässäkin tilinpäätöksessä esimerkiksi puun myyntitulot ja valtionavut ovat kertaluonteisia tuloja, joita ensi vuonna ei välttämättä tule.

– Vuodet eivät ole veljeksiä.

Heikoin lenkki Rautjärvellä on väestönkehitys. Kunnan asukasluku laskee edelleen, ja vanhusten osuus kasvaa.

Kirjoittaja:
Anssi Kemppinen