Savitaipaleen tilinpäätöstä rumentaa vain etumerkki

ANNE KOKKONENSAVITAIPALE. Vuosi 2007 oli Savitaipaleen kunnalle taloudellise

ANNE KOKKONEN

SAVITAIPALE. Vuosi 2007 oli Savitaipaleen kunnalle taloudellisesti suotuisampi kuin etukäteen osattiin odottaa. Talousarvioon merkitty 264 300 euron alijäämä kurottiin melkein kokonaan kiinni, ja tilinpäätöksen alijäämäksi jäi lopulta vain 6 395 euroa.

– Alijäämä on niin pieni, ettei sillä ole merkitystä. Etumerkki tässä tosin tökkää silmille, kunnanjohtaja Tapio Iso-Mustajärvi toteaa.

Muhkeakaan ylijäämä ei olisi ollut pahitteeksi, sillä Savitaipale kerää parhaillaan rahaa tulevaisuuden suurinvestointeja varten. Kirkonkylän koulujen peruskorjaus- ja uudisrakennushankkeen sisältö lyödään lukkoon lähikuukausina, suunnittelu alkaa sen jälkeen välittömästi ja rakentamiseen pitäisi päästä vuoden 2010 aikana.

PITKÄÄN jatkunut korkeasuhdanne näkyi hyvin Savitaipaleen viime vuoden verokertymässä. Verotuloja saatiin kaikkiaan 9,4 miljoonan euron verran, mikä on 6,1 prosenttia enemmän kuin vuonna 2006.

Valtionosuuksien suunta sen sijaan oli viime vuonna laskeva. 7,8 miljoonan euron valtionavussa on 1,1 prosentin vähennys edellisvuoteen verrattuna.

Iso-Mustajärvi on huolissaan ennen muuta Savitaipaleen väkiluvusta, joka kääntyi yhden kasvuvuoden jälkeen jälleen laskuun. Vaikka 27,4 prosenttia kunnan asukkaista on jo yli 65-vuotiaita, ikääntyminen sinällään ei ole uhka. Pääosa hoidon tarpeesta ajoittuu ihmiselämän pariin viimeiseen vuoteen, ja kunnan viime vuoden suurin investointi, Kaijankodin laajennus, kertoo osaltaan valmistautumisesta tulevaisuuden haasteisiin.

Viime vuoden suuriin saavutuksiin kuuluu kunnan lainakannan lyhentäminen melkein kolmanneksella. Myös perusturvan 680 000 euron suuruinen lisätalousarvio onnistuttiin laatimaan varsinaista budjettia romuttamatta.

– Ilman sitä tilinpäätös olisi ollut loistava, Iso-Mustajärvi huomauttaa.

Kirjoittaja:
Anne Kokkonen