Suomenniemi kaipaa lisää veronmaksajia

ANNE KOKKONEN SUOMENNIEMI. Talouden kriisiytyminen ei näy toistaiseksi suome

ANNE KOKKONEN

SUOMENNIEMI. Talouden kriisiytyminen ei näy toistaiseksi suomenniemeläisten arjessa. Kaikki palvelut tarjottiin viime vuonna vähintään suunnitellussa laajuudessa, vaikka taloudellinen tulos jäi ennakoitua huonommaksi muutettuun talousarvioon nähden.

– Valtionosuudet ovat vähentyneet, kunnan menot lisääntyneet ja verotulot pienentyneet aiemmista vuosista, kunnanjohtaja Kristiina Järvenpää kiteyttää kunnan ongelmat.

Käyttötalouden puolelta ei enää saada säästöjä aikaan, joten toiveet on pantava tulojen kasvattamiseen. Viime vuoden muuttovoitto herättää varovaisen toiveen siitä, että positiivinen vire jatkuisi sekä asumisessa että yritystoiminnassa.

TILIKAUDEN tulos jäi tällä kertaa 218 900 euroa alijäämäiseksi, mutta Suomenniemi pystyy yhä kattamaan alijäämän aiemmilta vuosilta kertyneillä säästöillä. Jotta kattamattomia alijäämiä ei tulevaisuudessakaan syntyisi, kunta joutuu edelleen vakavasti miettimään maksujen korotuksia ja palvelutuotannon tehostamista.

Suomenniemi rakensi viime vuonna uuden jätevedenpuhdistamon osittain lainarahalla, ja siksi sekä investointimenot että kunnan lainamäärä olivat viime vuonna huipussaan. Lähivuosina ei ole tulossa lisää suurhankkeita, joten kunta voi vetää välillä henkeä ja ryhtyä keventämään lainataakkaansa.

Kirjoittaja:
Anne Kokkonen