Taipalsaaren kuntatalous taipui yllätyssukellukseen

Tilikauden tulos jää miljoona euroa pakkaselle. Kunnallisvaalivuonna pitää puhua säästämisestä ja karsimisesta.

ANNE KOKKONEN

TAIPALSAARI. Vuoden 2007 tilinpäätös laittoi pasmat sekaisin Taipalsaarella. Kunnallisvaaleihin valmistautuvat poliitikot eivät pääsekään lupaamaan mukavia, vaan vaalien alla on käytävä vakavaa keskustelua säästämisestä, luopumisesta ja kiristämisestä.

Päätä ei voi työntää pensaaseen, sillä tunnusluvut ovat musertavia. Kunnan tulorahoitus on kriisissä, tilikauden tulos noin miljoona euroa alijäämäinen ja hyvien veronmaksajien kuntana pidetyn Taipalsaaren verotulojen toteutuma jäi viime vuonna odotettua vähäisemmäksi.

– Vähän turhan monta asiaa sattui samaan aikaan. Ei tämä venettä kaada, mutta sitä kyllä heiluttaa, kunnanjohtaja Jari Willman huokaa.

Taipalsaaren onneksi taseista löytyy aiemmilta hyviltä vuosilta periytyviä ylijäämiä. Tämänkertaisen alijäämän paikkauksen jälkeenkin niitä jää jäljelle vielä melkein 1,6 miljoonan euron verran.

VAIKEUKSIA osattiin Willmanin mukaan ounastella jo viime syksynä, kun Taipalsaari sai sairaanhoitopiiriltä jättilaskun. Vasta tilinpäätösprosessin loppumetreillä selvisi, että erikoissairaanhoidon kulut ylittyivät lopulta 500 000 eurolla ja sosiaalipalvelumenotkin vajaalla 200 000 eurolla.

– Kyllä vastineeksi on saatu hoitoakin, Willman tähdentää.

Samalla väkiluvun kasvu hiipui, kun Kirjamoinniemen rakentaminen myöhästyi valituskierroksen takia ja kunta poti tonttipulaa.

Verotulot eivät kasvaneet entiseen malliin ja valtionosuudet vähenivät. Verotulojen ja valtionosuuksien toteutuma jäi yhteensä noin 100 000 euroa pienemmäksi kuin määrärahamuutokset huomioidussa talousarviossa oli ennakoitu.

Lainaa kunnalla oli vuoden lopussa 3,86 miljoonaa euroa, eli 777 euroa jokaista asukasta kohden.

Lainamäärä ei vuoden aikana juuri lisääntynyt, koska suuret rakennushankkeet lykkääntyivät.

VALTUUTETTUJEN keskustelu talouden tilasta käy jo kuumana. Taipalsaari-liikkeen nokkamies Matti Karhu epäilee, etteivät ihmiset ole ottaneet opikseen 1990-luvun alkupuolen tapahtumista Taipalsaarella ja maailmalla.

– Taipalsaaren kunnan taloutta ollaan tuhoamassa, aikaa tilanteen korjaamiseen on enää vähän, Karhu jyrähtää.

Hän muistuttaa, että 2000-luvun alussa Taipalsaari teki loistavia vuosikatteita ja talous kehittyi vahvasti, mutta nyt mopo tuntuu karanneen käsistä. Syytä on sekä liian heikoissa johtajissa että pelkkää hyvää jakavissa luottamusmiehissä.

– Ihmiset ajattelevat tunteella, vaikka päätetään miljoonien budjeteista. Viimeisinä esimerkkeinä ovat Vehkataipaleen liikuntatila ja uusi pääkirjasto. Vaikka niihin saadaan valtionosuutta, ne riittävät hädin tuskin korkoihin, Karhu paheksuu.

Karhun mukaan Taipalsaari-liike odottaa nyt osastopäälliköiltä säästöehdotuksia keskustelua varten. Karhu itse pitää veroprosentin nostamista väistämättömänä, mutta mahdollisia säästökohteita hän ei halua yksilöidä.

– Todennäköisesti pelkkä yhden veroprosentin korottaminen ei riitä.

KESKUSTAN Jarmo Koivusen mielestä kaikki ovat toimineet hyvässä uskossa, eikä ketään voi ruveta tapahtuneesta syyttämään.

Pakolliset menot vain ovat joskus arvaamattomia.

– Nyt on tiukasti katsottava eteenpäin, Koivunen tähdentää.

Myös SDP:n kunnallisjärjestön puheenjohtaja Rauno Kankkunen pitää menoja vaikeasti ennakoitavina, mutta kunnanhallitus olisi saanut hänen mielestään informoida valtuustoa tiiviimmin. Tilanteen koko karmeus selvisi vasta viimeisimmässä valtuustokokouksessa.

– Teuvo Saarisen aikana pidettiin palaveria heti kun kurssi vähänkin muuttui. Ollaan kai totuttu toisenlaiseen hallintokulttuuriin, Kankkunen arvioi.

Leo Peuha (kok.) toivoo hallintoon lisää suunnitelmallisuutta ja säästämistä. Johtamista hän ei lähtisi kovasti arvostelemaan.

– Siinä oppii kun tekee, Peuha kiteyttää.

ES-ARKISTO/SEPPO RAUTIOVAARA

Kuvateksti

Taipalsaari tuottaa omat palvelunsa yhä varsin edullisesti. Vastaanottoavustaja Tarja Eskelinen sijasi vuodetta terveyskeskuksen tutkimushuoneessa syksyllä 2007.

Kirjoittaja:
Anne Kokkonen