Vanhemmat toivovat Imatran päättäjiltä ripeitä kouluratkaisuja

Vuosikausia vatvotut lopettamiset stressaavat niin koululaisia, vanhempia kuin opettajiakin. Ratkaisu toisi vihdoin työrauhan. Etenkin kipeät päätökset vaativat myös hyvät perustelut.

MINNA MÄKINEN

IMATRA. Imatralaiskoululaisten vanhemmat toivovat päättäjiltä loppuun asti mietittyjä, ripeitä kouluratkaisuja. Kipeäkin ratkaisu olisi heistä parempi kuin vuosikausia jatkunut epävarmuus.

– Lopettamiskeskustelu on käynnistynyt joka kevät. Koko ajan pelottaa, mikä on omien lasten koulun jatko, toteaa Savikannan vanhempaintoimikunnan sihteeri Piia Taalikka.

Etelä-Saimaa kysyi vanhempien mielipiteitä Imatran kaikkien koulujen vanhempaintoimikuntien puheenjohtajilta tai sihteereiltä.

Imatran kaupunki aikoo lopettaa kaksi alakoulua ja yhden yläkoulun. Yksi koulu on tarkoitus sulkea jo ensi vuonna.

KAIKKIEN vanhempaintoimikuntien kanta on, että oma koulu pitäisi säilyttää.

– Olen ihmetellyt, miksi näin rajusti ruvetaan lakkauttamaan. Raameja ei pitäisi vetää pelkkiä lukuja tuijotellen liian tiukalle. Miksi kaiken pitää olla niin isoa, kysyy Satu Tiippana, Tainion vanhempaintoimikunnan puheenjohtaja.

Mansikkalan vanhempaintoimikunnan puheenjohtaja Tiina Sinkkonen painottaa, että jos kaupunki haluaa saada todellista säästöä, pitää lopetettavien koulujen tiloista myös päästä eroon.

– Tai sitten niille pitää löytää järkevää uutta käyttöä.

VANHEMPIA askarruttaa, minne lakkautettavien koulujen oppilaat saadaan sijoitettua.

– Palvelujen pitäisi säilyä järkevän matkan päässä, sanoo Petri Sjöholm, Imatrankosken vanhempaintoimikunnan puheenjohtaja.

Jos Kaukopään koulu lakkautettaisiin, venyisi alakoululaisten koulumatka jopa viiteen kilometriin.

– Kuka on valmis maksamaan koulukyydeistä, kysyy Pia Karpus, Kaukopään vanhempaintoimikunnan puheenjohtaja.

– Olisiko Jussi Virsunen halukas jättämään autonsa joka aamu, satoi tai paistoi, Kuutostien laitaan ja kävelemään viisi kilometriä töihin ja illalla takaisin, havainnollistaa Arja Nikkinen, Kosken vanhempaintoimikunnan puheenjohtaja.

Hänestä pienille alakoululaisille pitää turvata lyhyt koulumatka.

KOULUJEN lakkauttaminen kasvattaa painetta muissa kouluissa. Jos vaikka Meltola loppuu, vetääkö Imatrankoski?

– Luokkatiloja on siinä tapauksessa saatava lisää. Luokat eivät saa paisua oppilasmäärältään liian suuriksi. 30 oppilaan ryhmä alaluokilla on liian iso, Sjöholm toteaa.

Imatran koulujen vanhempaintoimikuntien edustajat tapaavat kasvatus- ja opetuslautakunnan maanantaina 5. toukokuuta.

MINNA MÄKINEN

Kuvateksti

Tainionkosken ala-aste on peruskorjattu 1990-luvun lopussa.

Kirjoittaja:
Minna Mäkinen